„Ние мислим, че това е възможност за венецуелския народ", каза Майк Помпейо

„Ако двата враждуващи политически лагера във Венецуела създадат преходно правителство, което организира заслужаващи доверие избори в рамките на една година, Съединените щати са готови да отменят санкциите срещу изпадналата в дълбока криза южноамериканска страна“. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от ДПА и БТА.

САЩ обвини Мадуро в наркотероризъм, дава 15 милиона долара за ареста му

„Ние мислим, че това е възможност за венецуелския народ", каза той, призовавайки привържениците на президента Николас Мадуро и на опозиционния лидер Хуан Гуайдо да обмислят предложението на САЩ.

Планът като че ли е стъпка назад от най-строгите американски искания, като допуска политическо участие на социалистическата партия на Мадуро в схема за подялба на властта с опозицията, отбелязва ДПА.

Помпейо уточни, че Съединените щати не налагат санкции върху доставките на хуманитарни стоки, включително такива, които са необходими в борбата срещу разрастващата се епидемия от коронавируса.

Мадуро: Покушението срещу мен беше поръчано от Джон Болтън

Припомняме, че САЩ оттеглиха признаването на Мадуро за легитимен президент на Венецуела и признаха за такъв опозиционера Гуайдо, като наложиха на страната редица тежки санкции, които задълбочиха още повече икономическата криза там.

Днес Помпейо каза, че целта на американския план е да бъдат произведени избори в срок от 6 до 12 месеца след създаването на правителство, включващо двете враждуващи страни, след което да започне отмяната на санкциите. САЩ не отстъпват от първоначалната си позиция, че "Мадуро трябва да си върви", даде да се разбере той и добави, че американският план е координиран с Гуайдо.

Този месец американското правосъдие официално повдигна на Мадуро и негови приближени обвинения в „наркотероризъм", припомня ДПА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъди кризата във Венецуела с руския си колега Владимир Путин в телефонен разговор вчера. Русия, наред с Куба и Китай, е сред главните поддръжници на Мадуро.