Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет

Бордът на директорите на Българската банка за развитие ще бъде освободен. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

Стоян Мавродиев: ББР сключва до края на седмицата договори с търговските банки (СНИМКИ)

Позицията на премиера вероятно е по повод решение на банката да се отпуснат 75 млн. лева на колекторска фирма. Сделката е насочена към дружество на "С. Г Груп". С отпуснатите пари компанията иска да купува лоши портфейли на две банки. Според изпълнителния директор на банката Стоян Мавродиев не е направено нищо нередно, а той е атакуван с фалшиви новини от кръга "Капитал".

Борисов посочи, че и финансовият, и икономическият министър, който е принципал на ББР, са му казали, че с тях никой не се е консултирал за решението на банката.

"Възмутен съм от това, което направи ББР. Разпоредил съм изпълнителен директор и борд да бъдат незабавно освободени. И аз не съм знаел, но не ми отива да го кажа, защото банката действа. За народа това е държавна банка. Министърът да свиква борда и да освобождава всички в нея", категоричен бе министър-председателят.

Борисов: Днес започва масово тестване на жителите на Банско (ВИДЕО)

Във вторник банката пусна самостоятелна програма, която е извън 700-те милиона лева, гласувани преди дни от правителството.