Заповедта, издадена от здравния министър, разгневи много хора

Отново жалби срещу повторната заповед за задължително носене на маски. До момента са подадени  над 400 такива сигнала, а днес следобед беше хакнат и мейла на здравното министерство. От него медиите получиха съобщение срещу задължителните маски.

Жалбите са постъпили във Върховния административен съд по електронната поща през уикенда. Противник на маските се оказва Виктор Лилов. „Тази заповед на практика обрича тези граждани, които не желаят да изпълнят заповедта, на домашен арест. Тя не може да бъде реално изпълнена от гражданите“, казва той.

Носенето на маски - задължително от 12 април

Предстои жалбите да бъдат администрирани и редовните да бъдат разгледани в открито съдебно заседание. Таксата за подобно дело е 10 лева. Самият Виктор не е убеден, че маската предпазва от разпространение на вириса.

„След като беше издадена заповедта, на следващия ден бяха извършени религиозни ритуали в църквите, от свещеници, които не носеха маски. Хора се причестяваха с една и съща лъжичка“, коментира той.

„Това е неразбиране, неодоценяване на ситуацията, недооценяване на риска по отношение на собственото здраве и това на останалите. Едно общество се преценя по това как се грижи за болните и за старите“. Така д-р Гергана Николова оценява ситуацията с жалбите в съда.

И казва, че маската трябва да покрие носа, иначе носенето й е безпредметно. „Говорейки, кихайки, кашляйки  се образуват пръски и по този начин те достигат до носа, до очите, до устните на човека, с когото ние общуваме. По този начин може, без да искаме, да го заразим, или той може да ни зарази“, коментира още тя.

 

 

В социалните мрежи адвокат Николай Хадгиженов поощява своите последователи да подават жалби, като им предоставя и безплатно готови формуляри.

И докато в съда брояха жалбите срещу заповедта на Кирил Ананиев, електронната поща на министерството беше хакната. Неизвестни разпратиха мейли, в които осмиват задължителното носене на маски. От МВР тепърва ще установяват кой стои зад хакерската атака.

Борисов: Навън - само с маска или шал

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!