Още хора и компании продължават да отделят средства за медиците на първа линия

Два респиратора от най-висок клас дари „Нова броудкастинг груп". Те са на обща стойност от 88 000 лева. Единият беше предоставен днес на белодробната болница "Св. София". Вторият апарат е за УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен и ще бъде доставен в понеделник.

„Това е невероятна машина, гръбнакът на немската реанимационна дейност“, каза д-р Свилен Алексов, анастезиолог в „Св. София”.

Апаратът е вече на разположение на специалистите в „Св. София”. Лекарите там се надяват поне ден-два респираторът да не им е нужен, за да го разучат детайлно. До момента болницата не е разполагала с такава машина.

„Не можехме да си го позволим. Това е един от най-добрите реанимационни апарати. Дай боже да не ни трябва много, но пък иначе ще свърши чудесна работа. В момента имаме по стари варианти“, заяви Борислав Велен, пулмолог в белодробната болница.

Респираторът ще е нужен и след пандемията. „Разчитаме на подобни апарати. Има възможности, с които да регулираме опциите, с които да повлияем на болния“, поясни Велев.

А в ситуацията на извънредно положение, NOVA продължава кампанията си „Заедно срещу пандемията“. Служителите на телевизията дариха вече 300 пакета с хранителни продукти на нуждаещи се в страната.

NOVA продължава да ви показва и хората, които подпомагат медиците и болниците по време на пандемията.

74 лечебни заведения, граждански организации, общини и читалища ще получат финансова подкрепа от фонд „Обединени срещу COVID-19“ . Той е създаден по инициатива на Българския дарителски форум, Фондация „Америка за България“, посолството на САЩ в България и Американската търговска камара. Средствата, които ще бъдат разпределени, са близо  674 000 лева. Служителите на Софийския градски съд и Софийския районен съд събраха лични средства за справянето с кризата на обща стойност малко над 76 000 лева.

ДАРЕНИЯТА НЕ СПИРАТ: Още хора и компании отделят средства за медиците и болниците

Депутатът Делян Пеевски дари 50 000 лева на Българската академия на науките за изследвания в борбата срещу болестта. Даренията на Пеевски за болници в страната вече надхвърлят 4 милиона лева.

Компанията „Алтерко Роботикс“ дари 10 иновативни уреда, които унищожaват до 95% от бактериите и вирусите във въздуха в помещенията. Те са разпределени в 7 болници в страната.

Кой оставя хранителни продукти за нуждаещите се пред метростанциите в София?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот