Щабът никога не е разформирован, а работи на пълни обороти, добави премиерът

Съзирам поредния умисъл и ще кажа, че Щабът никога не е разформирован, а работи на пълни обороти. Така започна изявлението си в Министерския съвет премиерът Борисов във връзка с отменените брифинги на членовете на Националния оперативен щаб.

Националният оперативен щаб спира да дава ежедневни брифинги (ВИДЕО)

„Екипът на Щаба е избран в зависимост от ситуацията, за да имаме най-бързите действия. Той е голям и част от него се явяваше всяка сутрин в лицето на председателя му и информираше”, посочи Борисов.  

Министър-председателят обясни, че всяка сутрин в 7 часа Щабът се среща с него и заедно коментират теми по стотици пъти до постигане на пълен консенсус. „Едва тогава те идват и обявяват това, което сме коментирали”, разясни премиерът.  

„От две седмици от Щаба ме умоляват да спра да се гаврите с тях. Има хора, които идват да се гаврят. Умоляваха ме да прекратим това и да работим по друг начин”, обясни Борисов.

 

 

Според премиера спекулациите за напрежение между него и проф. Мутафчийски са начин да се подрони работата и доверието в правителството и Щаба. На въпрос дали е имало някакво напрежение между него и Мутафчийски, министър-председателят отговори: „Какво напрежение? От над 20 години ми е приятел. Ние сме го издигнали, за да стигне до този пост. По десет пъти на ден говорим”. 

Мутафчийски: Молбата за начина на оповестяване беше лично наша (ВИДЕО)

Той смята още, че трябва да се намерят виновните за спекулациите, защото това е начин да се подрони работата и на двете страни. „Спорът беше между Ангел Кунчев и него, не между мен и него. Кунчев иска да разхлабим още, да махнем РЗИ-тата от границата и КПП-тата. Вчера или онзи ден един час се караха - те двамата. Аз им казах добре, ще събера правителството”, каза Борисов.

 

 

„Ние планирахме всеки ден как да пуснем парковете и планината. Някои тулупи спят до обяд и после ми пишат постове, а ние ставаме рано сутрин, без заплата го правим това, без почивен ден. Един от най-добрите ми приятели написа „Убиха генерала, защо не му благодариха”. Какво да благодаря, Щабът работи на пълни обороти”, подчерта премиерът.

„За да угодим и на едните, и на другите, решихме секретарят на Щаба да излиза и да изчита данните, тоест който не иска да гледа щаб, чува информацията, ако искате и на прессъобщение ще го пускаме”, каза още той. 

ЩАБЪТ: Равносметката

 

 

Премиерът сподели, че всяко негово изказване започвало с умоляване на хората. „Извинявам се, съжалявам”. Ето днес работят планините, нека да се пазим сами, да се спазват дисциплината и реда. Нека продължим да се пазим, за да можем да отпуснем мерките и животът да започне да става все по-нормален. Няма нито една индикация, че всичко това ще свърши скоро. Умуваме как свиквайки, да живеем с този вирус, с нашите мерки, плюс самите хора да се пазят, да се отварят все повече сектори, за да имаме нормален живот в условията на пандемия”, добави премиерът и допълни, че финансовият министър Владислав Горанов настоява всеки ден за отпускане определени мерки. 

Той даде пример с Франция и мерките, които са предприети там. „Например, изпращаш SMS, чакаш и когато ти кажат „излез”, тогава го правиш. Каква карантина карате вие в София? Улиците ли са празни, парковете ли са празни? И само с бързите и ефективни мерки сме на най-ниските нива и дисциплината на огромната част от българите сами да се пазят”, разясни още премиерът.

Борисов посочи, че страната ни използва цялата палитра от знаещи хора. „Експертен съвет, събрал съм най-добрите. Ако имаме успехи, ще бъдем всички щастливи, ако имаме загуба, ще е само моя”, заключи министър-председателят. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.