Генералът, когото гледахте 66 дни без прекъсване

Да погледнем към изминалите няколко месеца. По същество щабът продължава да работи, но вероятно няма да виждаме толкова често неговите членове. Екипът от експерти беше сформиран още преди да е обявено извънредното положение - в края на февруари.

Националният оперативен щаб спира да дава ежедневни брифинги (ВИДЕО)

Така равносметката показва, че до вчера, всеки ден в рамките на 66 дни - денят започваше с информация за актуалната ситуация около Коронакризата у нас.

Първоначално обществеността беше информирана за развитието на ситуацията по два пъти на ден, а впоследствие графикът на брифингите беше олекотен – актуални данни генерал Мутафчийски даваше само веднъж на ден.

Изчисленията показват, че за последните над 2 месеца, изключвайки извънредните брифинги, Националният оперативен щаб е бил най-излъчваното съдържание на малкия екран. А интересът на аудиторията, както и въпросите, които задаваха нашите зрители, не стихваха. Пандемията се превърна в истинска информационна бомба, не само у нас, но и по цял свят.

На фона на набиращата скорост епидемия в Европа у нас беше създаден и оперативен щаб - още преди да е ясно, дали COVID-19 ще застигне и страната ни. Целта - държавата да е подготвена за изпитанието.

Проф. Мутафчийски: Отиде си един достоен български лекар

„Имам честта да бъда назначен за ръководител на кризисния щаб аз съм началника на ВМА ген.-майор проф. Мутафчийски“, заяви тогава той.

Експертни групи за борба с разпространението на COVID-19 има в почти всички държави, засегнати от болестта. Освен изготвянето на стратегия за това как да се предпазим, те имат за задача и да информират обществото, за да няма паника.

А след като първия случай вече беше налице, въпросите към щаба бяха десетки – и от хората, и от управляващите. Така освен редовните сводки на щаба за статистиката на болестта, в условия на извънредно положение, обичайни станаха и извънредните брифинги.

 „Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история ние трябва да бъдем изключително отговорни към нашите близки, възрастни родители, към нашите приятели, към нашите колеги ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме. Ще предложа най-твърди мерки на МС. Знаете ли колко ми беше трудно да изляза сега тук знаейки какви бурни реакции ще предизвикам“, заяви на 14 март проф. Мутафчийски.

За да са разбрали всички - след срещите между щаба и правителството решенията се огласяваха.

„Очаквам цяла България да мине през това премеждие и да забравим за него. Ние трудно ще забравим, защото е доста стресиращо, но да го преминем с минимален брой жертви“, заяви доц. Ангел Кунчев.

Снимка на ген.-майор Мутафчийски от 2009 г. взриви социалните мрежи

За да се знае всичко властта и щабът си партнираха в изказванията, за да няма пропуски. А преди няколко дни се разбра, че ръководителят на Военнно-медицинската ни академия е получил и заплахи за живота си.

„Лошите вестоносци ги убиват“, каза проф. Мутафчийски.

Сега - щабът продължва работа, но актуалната информация за страната и света ще бъде представяна пред  медиите под формата на писмени съобщения.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!