Драматичната ситуация се разигра на подбалканския път София - Бургас

Рейнджъри от Карлово станаха спасители на пътя. Трима военни от Стрямската бригада се оказаха на точното място в точното време, за да окажат помощ на пострадал човек. Драматичната ситуация се разигра на подбалканския път София - Бургас.

Ефрейтор Марин Кънев охранявал стрелковия полигон край Анево, когато изведнъж забелязал спрял багер на пътя, а до него - паднал човек. Без да се замисля, веднага се притекъл да помощ.

Военни спасиха живота на работник, припаднал край пътя

„В същия момент тръгнах да бягам към него. Спря цивилна кола с мъж и жена. Слязоха, но видимо бяха притеснени. Започнаха да викат, че на човека нещо му е станало. Първото, което ги попитах е дали го е блъснала, защото това си помислих. Те ми казаха, че си е глътнал езика“, разказва той.

Марин се връща към полигона, за да вземе бутилка с вода и вика за помощ двама свои колеги.

„Отворихме му устата. Изкарахме му езика. Изхърка и просто започна да диша по-спокойно. Не се чувствам герой, радвам се че спасих един човешки живот“, каза ефрейтор Чавдар Караджов, който е военнослужещ в 61-ва бригада – Карлово.

„Имаше риск за живота на човека. Той беше посинял. Доста време беше на платното, около 2-3 минути сигурно“, коментира ефрейтор Борислав Лилов - военнослужещ в 61-ва бригада - Карлово.

НАДЕЖДА СЛЕД ПОЖАРА: Десетки помогнаха на семейството, останало без покрив

През това време на мястото се отзовала и военната линейка на полигона, готова да помогне до пристигането на Спешна помощ. Мъжът е откаран в болница. След като идва в съзнание, военнослужещите разбират, че мъжът, на когото са помогнали, е на 25-години от Бургас и работи в кравеферма в района. Спукал гума на пътя и докато се опитвал да я смени му прилошало.

Той е благодарил на притеклите се на помощ, а след това е пристигнало и благодарствено писмо в бригадата от неговия шеф.

Заради доблестната им постъпка, тримата ефрейтори ще бъдат наградени.

„Доброто е част от ежедневието на българския военнослужещ и неговите качества като милосърдие и самоотверженост не са просто постулати, а са факти“, каза полк. Иван Иванов -  началник на щаба на 61-ва бригада – Карлово.

Това не е първият случай, в който военнослужещи от карловската бригада спасяват човешки живот. Миналата година редник Никола Върбанов спаси от удавяне 11-годишно момиче, което се подхлъзва и пада от 10 метра височина във водопада Сучурум.

„Той даде втори шанс за живот на нашето дете. Популяризира човешките добродетели и ценности. Той е нашият герой, героят на Карлово“, каза майката на детето – Мая Панайотова.

„Ако да направиш нещо добро чисто от човещината, която всеки един трябва да има в нас, е геройство, тогава може би да, но не се чувствам по този начин. За мен това е нещо напълно нормално“, посочи редник Никола Върбанов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.