Общината ще поощрява и тези, които облагородяват градинките и междублоковите пространства

Пазарджик стана първа община в България, която ще награждава изявени деца и младежи, постигнали успехи в областта на науката, спорта, културата и екологията. А семействата, чийто деца активно спортуват, ще плащат с 30% по-ниски данъци. 

Първите наградени от община Пазарджик ще са отличниците, които след дни завършват средно си образование. Близо 100 зрелостници ще получат т.нар “културен чек“ заради успехите си в училище.

"В него се включват два билета за кино, два билета за театър, безплатен и неограничен достъп до различни културни институции, които са описани в културния чек, и разбира се, ваучер за книги", обясни Александър Иванов, който е председател на Съвета за младежка политика.

Семействата, чийто деца активно спортуват, от догодина ще плащат с 30% по-ниски местни данъци. За да направи града още по-чист и зелен, всеки месец общината ще поощрява с различни материални награди хората, които облагородяват градинките и междублоковите пространства.

"Акцентът тук ще бъде на талантливите, на трудолюбивите и активните млади хора. Да създадем различни примери за поведение и подражание, което всъщност е нашата глобална идея", обясни кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Програмата за поощрение ще стартира изцяло догодина и ще се финансира от общинския бюджет.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.