Първите зрелостници, на които им се наложи да завършат обучението си онлайн, утре се явяват на матура по български език и литература

При строги мерки срещу заразата, 12 -класниците се връщат в час утре. Но само за да положат задължителните матури. Какво трябва да знаят децата и родителите им преди Държавните зрелостни изпити?

Първите зрелостници, на които им се наложи да завършат обучението си онлайн, утре се явяват на матура по български език и литература. Става въпрос за над 48 хиляди завършващи, в 722 училища в страната.

Над 48 000 зрелостници ще се явят на матура в понеделник

Матурата ще започне точно в 9 часа. За разлика от миналите години обаче освен документ за самоличност  и черен химикал, учениците ще трябва да носят маски и ръкавици. Ще бъдат допускани през два входа на конкретното училище, а на влизане ще им мерят температурата. Вътре разстоянието между тях по време на самия изпит ще е метър и половина.

„Осигурена ще е максимална дезинфекция и хигиенизация. В петък бяха запечатани и заключени всички помещения. Разпределени са по 10 човека в стая. Влизане с маски, използване на дезинфектанти, личен химикал, който е черен, това е много важно да се знае. Ще измерваме температурата, като силно се надяваме да не се налага да връщаме някой”, обясни Диян Стаматов - директор на 119 СУ.

С МАТУРИ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ: Ще се промени ли качеството на образованието?

Следващата матура, която е по предмет по избор ще се проведе на 3 юни. И тази година най-много ученици са пожелали английския език. Изпитите след 7 клас ще са на 15 и  17 юни. 

И друга важна дата за родителите - утре се очаква да излезе първото класиране за първи клас.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.