БИПИ - в Гражданския съвет на министерството

НПО, обвинило Данаил Кирилов, че атакува съда и съдиите, ще го наставлява занапред в областта на съдебната реформа. Новината съобщава Министерство на правосъдието, пише dariknews.bg. Фондация „Български институт за правни инициативи“ и Сдружение „Българска Търговско-Промишлена Палата“ са неправителствените организации, които ще участват за една година в Гражданския съвет към Съвета за координация и сътрудничество за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона. Те бяха изтеглени днес чрез жребий в Министерство на правосъдието, излъчен онлайн, пише на сайта на ведомството. И още: "Поканени да присъстват на тегленето на жребия днес в правосъдното министерство бяха представители на неправителствените организации с опит в съдебната система и на организациите на работодателите с опит в съдебната реформа, подали редовни документи за членство в Граждански съвет - Сдружение „Асоциация Форум“ и Фондация „Български институт за правни инициативи“, ЮЛНЦ „Съюз за стопанска инициатива“ и Сдружение „Българска Търговско-Промишлена Палата“.

Притеснителното в случая е, че вече наблюдаваме тенденция - прибираме под крилото на държавата най-големите хулители. Прощъпулника направи Съветът за развитието на гражданското общество под шапката на вицепремиера Томислав Дончев, където пак чрез онлайн гласуване се намърдиха едни други заслужили НПО-та, досущ изпълващи с ново съдържание словосъчетанието "активни борци" за едни грантове. "Съветници" на Министерския съвет се оказаха вечнозеленият Тома Белев, Красимир Кънев от БХК и цяла редица НПО-та, заченати от разклонения на "Отворено общество".

Кого всъщност си вкара под покрива правосъдният министър Данаил Кирилов и кое е това НПО, което ще му дава наклон в политиката, стила и ръководенето на Темида? Да си припомним и заслугите на въпросното НПО, което ще дава акъл "за борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона". В изявите си досега тази организация вечно се държи като на протест - искането на оставки е традиционно за НПО-то, от която стартира кариерата на един провалил се министър на правосъдието, прехвърлил се в политиката - Христо Иванов.

Така, например, БИПИ направи анализ на атаките спрямо съдебната власт, но не и такъв за атаките срещу прокуратурата. Организацията си направи труда да преброи колко и кои съдии били на прицел и от кого. Лозан Панов и Калин Калпакчиев водят списъка на атакуваните, а пък самият правосъден министър, когото БИПИ ще съветват занапред за правилната политика в правосъдието, е цитиран като един от най-често атакуващите заедно с премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов, вицепремиера Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, поименно изредени депутати и, разбира се, Иван Гешев и Сотир Цацаров. С други думи - Данаил Кирилов е посочен, наред с останалите, като автор на "множество изказвания, съдържащи обидни квалификации, уронващи доброто име на конкретния съдия и на съда, съдържащи  внушения  и  недоказани  твърдения. Унизително е същите хора, които са размахали пръст на министъра на правосъдието, сега да се намърдват под неговия покрив.

Една от последните изяви на БИПИ е да натискат за оставката на главния съдебен инспектор Теодора Точкова, защото мандатът й е изтекъл. Това се превръща в главна фиксация на Института за правни инициативи, който праща писмо след писмо, в това число и до парламента и правната комисия. В друга позиция БИПИ противопоставя по етнически произход българските граждани, възползвайки се от извънредното положение заради коронавируса.

Анкетирани жители на кварталите "Факултета" и "Столипиново" се оплакват от грубо отношение на полицаите, докато бяха карантинирани, гласи проучване на неправителствената организация. Въпросното НПО тотално обръща фокуса от борбата с епидемията и нейното ограничаване към тенденциозно охулване на МВР, намеквайки за неравнопоставено третиране на ромите от въпросните квартали спрямо жителите на съседните жилищни райони. "Малцинствените квартали в България се сблъскаха с много по-суров дисциплинарен режим от останалите части на градовете", посочва БИПИ и прави съвсем сепариращи нацията внушения за действия на органите на държавата, които всъщност са били само и единствено с цел ограничаване на избухнали епидемични огнища от цели семейства, заразени с коронавирус. Държавата е нахокана, че отсъства и не е помогнала на малцинството в здравната и икономическа криза.

Заключението е, че държавните институции са предприели само репресивни мерки към малцинствените групи насред взрива от коронавирус сред тях. Подобни тенденциозни и сепаративни внушения от страна на новия "наставник" на министъра на правосъдието рушат още повече авторитета на държавата. А същото това НПО ще дава акъл на същата тази държава. Дали Данаил Кирилов споделя враждебната позиция на БИПИ спрямо съдебния главен инспектор, спрямо полицаите, спрямо главния прокурор и най-сетне - спрямо себе си, когото ще съветва?!

Защото, ако не ги споделя, е поставен в конфузното положение да дава трамплин на подобни НПО-та да черпят още повече мощ, авторитет и институционализиране с помощта на държавата в негово лице. Ако не е съгласен с убежденията и действията на организацията досега, министърът само трябва да каже кой му натресе скандалния БИПИ и кой има интерес да наруши добрия тон между Министерство на правосъдието и атакуваните от НПО-то институции и личности. Дали министърът е подведен, или е поставен пред свършен факт от тъй наречения регламент за "жребий", не знаем. При всички случаи топката е в полето на Данаил Кирилов, защото не е луд онзи, който яде зелника, а който му го дава.

Източник: dariknews