Какво е да си жертва на насилие – разказ от първо лице

Домашното насилие придоби по-големи мащаби по време на пандемията.  От началото на извънредното положени се отчита ръст на сигналите за физическо и психическо посегателство вкъщи. Какво е да си жертва на насилие – разказ от първо лице.

Расте броят на жертвите на домашно насилие у нас

„Бях омъжена от 15 години. След първите 3 години съпругът ми започна да проявява насилие върху мен. Алкохолът вършеше със скандалите и с насилието всеки ден. Изпитвах голям срам, но то вече не може да се търпи, то става ежедневие. Просто си казваш край, трябва да сложа край, да променя живота си”, споделя жертва на домашно насилие.

Тя не иска повече рози. Не иска и извинения. Иска само спокойствие.

„ Имам 2 деца. Многократно съм правила опити да избягам от него. Но все се връщах, нямах сили. Един ден вече преля чашата и реших да предприема крайни мерки”, разказва тя.

Преди две години тази жена се осмелява да потърси помощ. Следва не по- малко  трудна битка – мъжът е изведен от жилището насилствено, а тя започва дело срещу него. В началото има усещането, че няма да може да изкара битката до края. Но две години по-късно  вече може да каже, че всичко е приключило.

Д-р Цветеслава Гълъбова: Самоизолацията засили проявите на зависимости

И въпреки че от края на делото е минала една година, тя все още търси психологическа помощ от специалистите на Сдружението  в Търговище.

Днес тази жена се изправя пред нова трудност – безработица заради COVID-19. А в нейния случай това е решаващо. Разполага с едно обезщетение за безработица и малка издръжка от бащата за двете й деца.

Моментът е такъв, че сега работодателите съкращават, а не наемат. И не само тази жена е в тежка финансова  ситуация. Затова миналата седмица „Асоциация Ная” стартира дарителска кампания за жертви на насилие в област Търговище. Средногодишно при тях идват 120 жени само от околността.

ТРЕВОЖНА СТАТИСТИКА: Ръст на домашното насилие от началото на извънредното положение

Това са жени, които вече са успели да стигнат до определен етап в борбата с насилието.  Те са още по-уязвими от другите хора, които са останали също без работа заради пандемията. Защото още преди нея са  в труден период и  се  опитват да изплуват във всеки смисъл на думата.  Пандемията се оказва просто поредна вълна, която ги завихря. За да не се удавят, финансовата стабилност е решаващ фактор. Това е единственият шанс да скъсат зависимостта си  от насилниците.

Асоциацията си поставя за цел да събере 5 000 евро в помощ на жени, за да могат да отгледат деца сами. Ако успеят да съберат тази сума, очакванията са жените да бъдат подкрепени за период между 3 и 5 месеца.

Все повече българи с паник атаки заради изолацията

А към тези, които сега гледат и се колебаят дали да кажат на някого за това, което става всяка вечер вкъщи, тази жена иска да им каже, че ги разбира. Но иска да ги посъветва:

„Да не си губят време със това да мислят, че мъжете им ще се поправят и те като им простят, като се върнат пак при тях, че ще бъде по- хубав животът. Не, няма да бъде по-хубав. Ще става по-зле. Колкото по-рано намерят сили в себе си, по-бързо да с отърват от един такъв насилник, толкова по-добре за тях”, съветва тя.

Инициативата набира съмишленици в платформата Helpkarma, където всеки може да дари средства ТУК 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.