Първоначалният план бе да се пуснат по хиляда човека в сектор

Радостна новина за всички фенове на футбола. До 12 000 души ще могат да гледат Купата на България по трибуните на Националния стадион "Васил Левски". Привържениците на ЦСКА и "Локомотив" (Пловдив) ще бъдат разпределени по равно в секторите.

 

 

Финалът за Купата, в който ще мерят сили ЦСКА и "Локомотив" (Пловдив), е на 1 юли от 19:15 часа на стадион "Васил Левски". Първоначалният план бе да се пуснат по хиляда човека в сектор, но той е претърпял промяна след днeшната среща.

"Имайки предвид важността на срещата и това, че Националният стадион е с много по-голям капацитет на трибуните, взехме решение да допуснем до 12 хиляди души, равномерно разпредели по секторите, като изискването е феновете да бъдат разположени през седалка. Нека феновете да бъдат отговорни и да спазват предписанията", заяви спортният министър Красен Кралев.

"В случая с финала за Купата отговорността на спазването на мерките е на Професионалната футболна лига, говорили сме с тях да разпределят по справедлив начин билетите и да осигурят спазването на мерките. За финала се прави изключение, на другите мачове остава ограничението за максимум 1000 зрители на сектор", допълни той.

 

 

Кралев разкри и какви ще са новите противоепидемични протоколи за футболните отбори във връзка с епидемията от COVID-19. "В момента заповедта изисква до 3-то число всеки месец да бъдат представени PCR тестове на всички играчи, треньори и служители на отборите. В периода между двата PCR теста в началото на всеки месец, отговорност за участниците ще носят лекарите на клубовете, като преди всеки мач те ще трябва да заверят с подпис, че гарантират здравето на играчите по отношение на коронавируса", обясни той.

"При установяване на случай на коронавирус, играчът се отстранява от отбора и към него се прилагат предвидените противоепидемични мерки. За останалите лица се провеждат PCR тестове, който трябва да бъдат според изискванията - два отрицателни теста в рамките на три дни. Оттам нататък при негативни резултати всички футболисти продължават участието си в срещите", каза още Кралев.

"Очакваме в следващите дни да има намаление на случаите, следим непрекъснато ситуацията", обяви здравният министър Кирил Ананиев.

Според Ананиев, въпреки че в последните дни случаите на новозаразени с коронавирус често са над 100, за момента не се налага допълнително затягане на противоепидемичните мерки в страната. "Не се предвижда затягане на мерките, на този етап решихме, че мерките отговарят на получените данни за българските граждани. Това особено се отнася за спортистите, тъй като те са в добро физическо състояние, те са групата в най-добро здравословно състояние. Очакваме в следващите дни да има намаление на случаите, следим непрекъснато ситуацията".

Той обаче изтъкна, че е възможно да се приемат по-строги мерки по отношение на допускането на фенове на стадионите по време на футболните мачове. "Ако феновете продължават да се държат така, както се държаха на Левски - ЦСКА, ще пристъпим към затягане на мерките. Знаете, че в цяла Европа се играе без фенове, но нека дадем шанс на присъстващите, надяваме се този път да спазват мерките. За финала ще допуснем по 3 хиляди зрители на сектор", коментира Ананиев.

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев уточни, че отговорност за спазването на мерките по време на мачовете, носят отборите-домакини, като съответно те ще понасят наказания при неспазване на ограниченията. "Задължение на организатора на футболния мач е да осигури възможност за спазване на противоепидемичните мерки. Вече имаме един съставен акт във връзка с мача ЦСКА - "Левски". Отговорност носи организаторът, който е отборът-домакин", каза Пенчев.