Коментар на писателя Иван Стамболов

Това, което се случва в САЩ, е политика и се прави заради предстоящите президентски избори. Това мнение изрази в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” писателят Иван Стамболов.

Той припомни напрежението в Европа около унгарския премиер Виктор Орбан. „ЕНП щеше да го изключва, 30 световни интелектуалци се подписаха, че фашизмът ще залее Европа. Минаха изборите и забравихме”, коментира Стамболов.

Демонстранти изхвърлиха в морето статуя на търговец на роби (ВИДЕО)

Така и това, което се случвало в САЩ, било само заради президентските избори през есента.

„Проблемите са три – паметниците, робството и расизмът. Те не са много свързани, това са различни неща, макар че се опитват да ги свържат”, смята Стамболов.

Големият сблъсък идвал от идеологически противоречия, смята още писателят.

„Идеологиите се появяват, за да запълнят празнина от изгонването на религиите в края на 18-ти и началото на 19-ти век. Човек има нужда от мироглед. Религията отстъпва и трябва да бъде заместена с нещо. Но докато религията е консервативна и устойчива, мирогледите са много. Така битката между воюващите за властта се провежда на идеологическа основа”, смята Стамболов.

„Ако в САЩ има две лобита, които се борят за властта, то те го правят с демократическо лице, все едно това е желанието на народните маси и те го изпълняват като политици. А за целта трябва на народните маси да им се промият мозъците. В крайна сметка получаваме това – някой недоволен и притеснен, че му се отнемат права. И той тръгва да руши в името на защитата на тези права, които до вчера може и да не е знаел, че ги има”, коментира Стамболов.   

Още гледайте във видеото