Показват документална изложба „Из бележника на поета", включваща уникални първи издания на Вазов

В Столичната библиотека отбелязват с документална изложба „Из бележника на поета" 170 годишния юбилей на Иван Вазов. Носителката на престижни наши и чужди литературни награди и най-четен автор на Столичната библиотека за 2019 г. Здравка Евтимова произнесе слово по време на честването.  

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Документалната изложба „Из бележника на поета" включва уникални първи издания на Вазов , биографични книги за него, редки екземпляри с негови автографи, ценни грамофонни плочи с Вазови творби в изпълнение на бележити български артисти.

Великият писател не е оставил цялостен мемоарен труд. Изпод перото му излизат две къси автобиографии – от 1895 г. и 1920 г., и малката, но много интересна книжка, изпълнена с мемоарни откъси „Из бележника на поета" (1920). Благодарение на упоритостта на неговия биограф Иван Д. Шишманов финалът на творческия път на Гения се маркира от впечатляващата по своята пълнота проникновена изповед, записана и включена под надслов „Животът на поета, както ми го разказа той сам" (1916) в дълго подготвяната, но излязла посмъртно книга „Иван Вазов. Спомени и документи" (1930) в редакцията на Михаил Арнаудов. Освен тези две заглавия в изложбата са включени великата книга на България - „Под игото" първото българско и английското издание на романа, който излиза само няколко месеца преди българското - през 1894 г., както и първата обширна критическа студия, посветена на романа, от 1896 г. на д-р В. Балджиев.

Представени са и трите първи стихосбирки:

· Първата стихосбирка на Вазов „Пряпорец и гусла", издадена под псевдонима му Пейчин в Румъния през 1876 г.

· Тъгите на България" - стихосбирка, издадена в Букурещ през 1877 г. и подписана с истинското име на автора

· „Избавление" - 1878 г .

Акценти в изложбата са „Стихотворения за малки деца" от 1883 г., написани за три дни по поръчка от издателя Д. В. Манчов за 200 франка и самостоятелното издание на цикъла „Епопея на забравените" 1926 г. като №1 на „Библиотека Иван Вазов".

ДОТАМ И ОБРАТНО: По стъпките на Вазов

За първи път е изложен нов четвърти автограф на поета от колекцията „Кирил Христов" и музикалния сборник „Училищни песни" 1904 г. с песни на Панайот Пипков по текстове Вазов.

Посетителите ще могат да видят и юбилейните книги от честванията на Вазов през 1920 г., сборника на СБП, посветен на поета, книгата „Българският народ за Вазов" 1920 г., както и документалния сборник за траурните чествания „Помен за Вазов" 1921 г.

В изложбата са включени и фотокопия на илюстрации към романите на Вазов – от Йозеф Обербауер, Иван Мърквичка, Антон Митов, Антони Пиотровски., както и на портрети на Вазов, скицирани от Иван Шишманов, Чакъров, Харалампи Тачев, Никола Тузсузов.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.