"Обединени патриоти" осъждат посегателството над световното културно наследство

"Призоваваме цялата културна общественост да се противопостави на поругаването на "Света София", а турската държава да спре този срамен акт, поредна груба демонстрация на ислямистките претенции на Ердоган, заплашващи сигурността на Балканите, Европа и Близкия Изток". Това се казва в декларация от името на "Обединени патриоти", прочетена от Красимир Богданов по повод очакваното решение на турския съд за това дали превръщането на бившия храм "Света София" в Истанбул в музей през 1934 г. е незаконно.

Богданов подчерта, че това решение отваря пътя към повторното обявяване на православната катедрала в джамия.

"Света София" няма да загуби характера си на световно историческо наследство

Той припомни историята на храма, като посочи, че "Света София" 900 г. е била централен храм в православния свят, а през 1453 г. я превръща от визайнтийска църква в джамия. През 1934 г. Мустафа Кемал Ататюрк обявява храма за музей.

"Днес "Света София" е част от световното културно наследство и един от най-посещаваните паметници в Турция. В нея са запазени елементите и от двата периода на същестувването й. Различни турски групи се борят за превръщането й в джамия. Постигнатото от Ататюрк е напът да бъде ликвидирано", посочи Богданов.

"Обединени патриоти" осъждат посегателството над световното културно наследство, повторното превръщане на най-големия православен християнски паметник "Света София" в джамия. Приемаме този подход за неевропейски, чертаещ разделителни линии и създаващ цивилизационни разломи, напомнящ мракобесните времена на кръстоносните походи и масовата ислямизация. Осъждаме този подход, демонстриран от държава, с претенциите да бъде приета в ЕС", заключи депутатът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.