Вицепремиерът с ексклузивен коментар за събитията от последните дни

„Президентът излезе от ролята, която му е отредена. Той трябва да е глава на нацията. Разбирам, че беше афектиран от ареста на двамата негови съветници. Както виждате обаче другата страна не му иска оставката. Войната между институциите не води до нищо добро". Това заяви ексклузивно пред Диана Найденова вицепремиерът Красимир Каракачанов. 

Трета поредна вечер на протести в центъра на София

„Изборите наближават. Това, което се прави, е с цел да се предизвикат избори в момент, в който някой смята, че на него му е удобно, а на правителството не му е. Политиците настройват едни българи срещу други. Българските политици не познават българската история. Този мач го гледаме вече 100 години – първо са лоши „червените", след 9 септември са лоши „белите" и „червените" трепят „белите". След 9 септември ни разделяха на комунисти и антикомунисти, после на монархисти, републиканци, последната мода е да се делим на  русофили и русофоби. От това нещо печелят партиите. Разделяйки народа на враждуващи лагери, те си заграждат един електорат. Не обвинявам хората – едните имат симпатии към Радев, а другите към Борисов. Това е", коментира още Каракачанов.

Според него държавният глава не е прав. „Първо не правителството е свикало митинга. Решават го активисти, структури. В един момент, когато привържениците на ГЕРБ тръгнаха да се изнасят, една добре организирана група се опита да щурмува полицейския кордон и да го пробие. Ако искаме граждански мир, нека всеки призове своите привърженици, да не проявяват агресия", поясни вицепремиерът. 

Напрежението в "Росенец" ескалира, протестиращи влязоха в сблъсък с полицията (ВИДЕО)

Министърът на отбраната коментира агресията спрямо полицаите. „Органите на реда бяха обиждани. Това са хора. Те са облекли униформата, за да защитават същите хора, които организираха и двата митинга. Не можем да използваме полицията като буфер. Законът им дава правото да се защитят, когато животът им е заплашен”, категоричен бе Каракачанов.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.