След по-малко от две седмици Бенкън и Дъг Хърли ще се върнат на Земята

Астронавтите на НАСА Боб Бенкън и Крис Касиди излязоха на четвъртата си и последна космическа разходка извън борда на Международната космическа станция /МКС/ за по-малко от месец, предаде БТА.

SpaceX ще изстреля 58 нови спътника на 13 юни

Те няма повече да сменят батерии, а ще изпънат кабел, ще закрепят кошница с инструменти и ще извършат други дейности по поддръжката на орбиталната станция. Това е десетото излизане в открития космос в кариерите на двамата астронавти. След по-малко от две седмици Бенкън и Дъг Хърли, който следи космическата разходка от борда на МКС, ще напуснат орбиталния комплекс и ще се завърнат на Земята с пилотирания кораб "Дракон" на компанията "SpaceX", с който се скачиха към станцията в края на месец май. Капсулата им ще се спусне през месец август с парашут за приводняване в океана край бреговете на щата Флорида - първото по рода си от 45 години насам.

Трима българи са част от екипа, работил за успешното изстрелване на ракетата на SpaceX (ВИДЕО+СНИМКИ)

След края на космическата си разходка американските астронавти ще се фокусират изцяло върху подготовката за завръщането си на Земята. 

Илън Мъск иска да засели 1 милион души на Марс

ИСТОРИЧЕСКА МИСИЯ: SpaceX и НАСА изстреляха Dragon с двама астронавти в орбита (ВИДЕО+СНИМКИ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.