„Учудващо е, че Корнелия Нинова предлага актуализация на бюджета", каза той

„Дневният ред на утрешното извънредно заседание на парламента е озадачаващ. Учудващо е, че Корнелия Нинова предлага актуализация на бюджета. Знаете, че една такава актуализация отнема поне 30-40 дни. Това е против исканията на хората, които настояват за оставка на правителството”. Това заяви депутатът от БСП Красимир Янков в студиото на „Здравей, България”.

По думите му една такава процедура дава възможност на кабинета да претендира, че е обществен значимо. „Той бива легитимиран в това време. Минава тази актуализация и влизаме в процедурата за бюджет за следващата година. Именно това не е обмислено в искането за дневен ред. Това ме кара да имам своите основания да мисля, че това заседание не е съобразно исканията на хората, които настояват за оставка днес или утре”, посочи Янков.

Парламентът се събира извънредно в четвъртък

Според него такава актуализация е трябвало да се случи много отдавна.

„Сега предстои период, в който обществото е разделено. Част от народа е на улицата. Това, което трябва да се реши, е как да бъде успокоена обстановката”, коментира още социалистът.

Протестиращи отново блокираха кръстовището при Софийския университет (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ние като партия подкрепяме исканията за отстраняването на Борисов от власт и за свалянето на ГЕРБ. Част от нашите симпатизанти са на протестите без партийно решение. Но това ние да дадем по някакъв начин повод правителството да остане и да ръководи работата на държавата, ме озадачава”, каза още Янков.

Според него в голямата си част протестите на хората са искрени. „Има обаче и опити те да бъдат яхнати – както от партии, които са били във властта и сега отново претендират да влязат в парламента, така и от такива, които тепърва се регистрират", коментира той. И допълни: „Мисля, че и тримата говорители, които се самонарекоха организатори на протеста, също предвиждат политически проект, и то явно доста добре финансово обезпечен. Изглежда той ще бъде или на Божков, или на други олигарси".

По думите на Янков хората са искрени в желанието си да живеят по-добре и искат институциите да работят. „БСП трябва да подкрепи тези хора и да се дистанцира от всички останали, които искат да употребят недоволството", категоричен бе Красимир Янков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.