Това се случи по време на проверка на МОСВ

Над 3 тона опасни пестициди бяха открити в старозагорското село Яворово. При акция на МОСВ и френски експерти токсичните отпадъци бяха отстранени. Те ще бъдат унищожени извън България.

ВИЖТЕ СНИМКИ

Фермата на Екатерина и нейният съпруг се намира само на метри от откритите опасни вещества. Двамата не са предполагали за наличието им.

„От къде можехме да знаем, след като институциите и медиите не са знаели”, коментира жената.

Откритите опасни вещества в село Яворово са пестициди за растителна защита. Те са били складирани в селскостопанския двор през последните 40 години.

„Някои от тях съдържат живак, арсен и сяра”, обясни Славея Стоянова, директор на дирекция „Опазване на почвите” към МОСВ.

„Намерихме две места, на които са заровени отпадъци. Там няма покрив, дъждът тече върху тях и отиват в почвата”, каза екоминистърът Емил Димитров.

Откриха 100 тона загробени пестициди в страната

„Трябва да сме сигурни, че пестицидите не представляват опасност за здравето на хората и не замърсяват”, заяви Десислава Пиронева, заместник-главен прокурор.  

„В България отпадъците само ще се събират, опаковат и транспортират. Те няма да се изгарят у нас, не ни е разрешено да изгаряме, нямаме такива намерения. Никой няма да бъде тровен”, категоричен беше екоминистърът Емил Димитров.

Френски експерти извършиха анализа и събирането на токсичните вещества, чието използване е забранено в цял свят. „Проблемът с тези пестициди е че са произвеждани преди 80-те години, когато не се е знаело колко са опасни тежките метали”, каза експертът Томас Вандербруг.

Общо 17 са местата в региона, където са премахнати подобни опасни пестициди, складирани предимно в бивши стопански дворове. България до сега е премахнала 3855 тона излезли от употреба опасни отпадъци за растителна защита.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Откриха тонове неправилно загробени пестициди в Червен бряг (ВИДЕО)

Репортер: Георги Манев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.