Вместо шампоан за първи път беше използван биоразградим препарат и един тон вода

В навечерието на Съединението на България, в Пловдив започна подготовката за националните чествания. По традиция, първата стъпка беше паметникът на Съединението да бъде измит, но не с шампоан.

Почистването на паметника започна с гаф. Техниката, осигуряваща вода засече. „Има входяща вода. По някаква причина има запушване, вследствие на което водата не отива до пистолета”, обясниха организаторите.

Серия от почивни дни в началото на септември

След час техническият проблем беше отстранен и паметникът на Съединението беше почистен от наслоения прах по подобие на статуята на Христос в Рио де Жанейро и Бранденбургската врата в Берлин.

„Почистването е с пароструйка в режим на пара, където водата се загрява на 150 градуса. И парата, която излиза от машината е с много ниско налягане, което гарантира щадящо почистване. Това, което почиства е температурата”, обясни Христо Мамаров.

Вместо шампоан за първи път беше използван биоразградим препарат и един тон вода.  За да добие блясък, 12 - метровата фигура беше полирана с вакса. Подобно почистване струва 10 хиляди лева, но от германската фирма заявиха, че това е подарък за пловдивчани.

„Не е малко, но това е наш жест на фирмата към община Пловдив”, каза управителят Александър Тодоров. А Пловдив ще посрещне празника с 400 нови знамена.

Реставрираха оригинала на знамето на Съединението

„На входно-изходните артерии големите трибагреници са сменени. Трасето, което ще бъде за маратона ще бъде основно измито и почистено”, каза управителят на ОП “Чистота“- Пловдив.

„Би трябвало винаги да бъде чист, защото той е израз на едни чисти намерения, на едни чисти помисли”, казват граждани.

А в деня на Съединението сградата, в която за първи път се появява лозунгът „Съединението прави силата“, ще покаже част  от личните вещи на героите на Съединението. Входът за посетителите ще е безплатен.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.