Той стана първият западен представител от най-висок ранг, който се среща с беларуската опозиционерка

Френският президент Еманюел Макрон се срещна с беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска във Вилнюс. Тя напусна страната и отиде в Литва, след като Александър Лукашенко беше обявен за победител на президентските избори, а срещу протестиращите започнаха репресии.

Стотици задържани на протестите срещу властта в Беларус

Френският президент, който вече призова подкрепяния от Владимир Путин Александър Лукашенко да се оттегли, стана първият западен представител от най-висок ранг, който се среща с беларуската опозиционерка. Малко преди това Светлана Тихановска призова Макрон да стане посредник за разрешаване на кризата в Беларус.

„Това беше чудесна среща. Той е чудесен човек и ни обеща да направи всичко възможно, за да ни помогне с преговорите за разрешаване на тази политическа криза в страната ни. Той каза, че ще направи всичко възможно за освобождаване на политическите затворници”, заяви Светлана Тихановска.

Колесникова призова протестиращите: Не се отказвайте от борбата срещу Лукашенко

По време на разговорите на френския президент във Вилнюс стана ясно, че Франция и Литва ще настояват Европейският съюз да наложи санкции срещу Беларус.

„По отношение на Беларус постигнахме съгласие, че Европейският съюз не може да губи време и трябва да направи всичко възможно за обсъждане на санкциите, за взимане на решение във връзка с тях и за потвърждаването им на следващата среща на европейските лидери”, каза президентът на Литва Гитанас Науседа.

Според Еманюел Макрон Европейският съюз не трябва да изолира Русия. „Ако искаме да изградим траен мир на европейския континент, трябва да работим с Русия. Защото споделяме общи история и география. И понякога споделяме тази история за лошо”, посочи той.

Водни оръдия срещу демонстранти и арести в Минск (ВИДЕО)

Масови арести на протестиращи в центъра на Минск (ВИДЕО)

Европейският съюз отказва да признае преизбирането на Александър Лукашенко за шести президентски мандат. 27-те смятат, че изборите от 9 август са манипулирани и осъждат репресиите срещу представители на опозицията. Само в неделя, по време на протестите, бяха задържани над 200 души.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.