Местните хора твърдят, че общината не се грижи за бездомните животни

Снимки на кучета в клетки, изхвърлени на сметището в Самоков, взривиха социалните мрежи. Местните хора обвиняват общината, че не се грижи за бездомните животни.

„Сметището не е място да се държат кучета. Изготвихме жалби и очакваме щателна проверка по въпроса. В града има глутници, защото някой не си върши работата. Имаше кратки програми за кастриране, но резултат няма”, казаха жителите на Самоков. По думите им в клетките е имало и малки кученца.

Повдигат обвинение на мъжа, брутално измъчвал куче

„По никакъв начин не сме влошили условията, в които живеят животните. Това е модерен европейски регионален център за отпадъци, не е сметище. Обектът е общински и е под наблюдение денонощно. Имаме служители, които заловят кучетата, слагат ги в клетка, хранят ги и после ги кастрират. Не стоят повече от 2 часа на депото. В никакъв случай не става въпрос за агресия над животни”, заяви в ефира на „Здравей, България” Ангелина Вангелова, секретар на Община Самоков.

Кой е виновен, когато домашни животни нападат хора?

„Има сериозен пропуск в работата на общината. Скандално е да се складират кучета на депо за отпадъци. Животните трябва да се превозват със специализирано превозно средство. Те трябва да бъдат закарани в клиника, където да бъдат кастрирани, а не да стоят на бунището”, коментира Явор Гечев от Фондация "Четири лапи".

Повече гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.