Миналият месец партията на премиера Джасинда Ардърн бе преизбрана с 50% от гласовете

Нова Зеландия има своя нов външен министър - първата жена маори с татуировка на лицето. Наная Махута беше назначена от премиерът Джасинда Ардърн. Преди четири години тя стана и първата жена член на парламента в страната, която носеше моко кауае - традиционна татуировка на брадичката си.

Предишният външен министър на страната Уинстън Питърс също е маори.

"Имам привилегията да мога да водя външната политика на страната си", каза Махута в едно от първите си интервюта.

За първи път Махута е избрана за депутат през 1996 г., а преди това е била министър на местното управление и развитието на маори общността. През 2016 г. тя участва в традиционна церемония за татуиране и стана първата жена с моко кауаи в парламента.

Моко са изключително символични и съдържат информация за предците, историята и статута на човека. Има и свещени протоколи около “та моко” – самото правене на татуировката. Назад във времето моко са се правели с длета, но в наши дни често се използват машини за татуировки. 

“Потърсих по-дългосрочна перспектива в живота си и мислих сериозно за начина, по който искам да продължа напред и да дам своя принос. Това е най-важното за мен", сподели Махута.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.