Ще разчупи ли тя матрицата за първа дама?

Джил Байдън не е непозната за светлината на политическите прожектори. Съпругът й е вътрешен човек във Вашингтон, откакто се ожениха през 1977 г., а тя беше втората дама на Америка в продължение на осем години.

СНИМКИ НА НОВАТА ПЪРВА ДАМА НА САЩ ВИЖТЕ ТУК

Но сега, когато Джо Байдън спечели Белия дом, 69-годишната му съпруга ще има възможността да прокара ролята на първа дама в 21 век - като запази щатната си работа като професор.

„Повечето американски жени имат както трудов, така и семеен живот, но първите дами никога не са имали право да го правят“, казва Катрин Джелисън, професор по история в университета в Охайо. И допълва: „Може би обаче е дошъл моментът, когато повече американци ще се чувстват комфортно с първа дама, която не е дежурна в Белия дом денонощно”.

Разбира се, Байдън от години е доверен съветник на 77-годишния си съпруг, който победи действащия президент Доналд Тръмп.

Като първа дама се очаква тя да работи по въпросите на образованието и да възобнови обединяването на сили, мисия за обединяване около военни семейства, която тя и Мишел Обама започнаха през 2011 г.

Но тя е и професор, майка, баба и скалата, която поддържа Байдън след трагедията, станала преди близо пет десетилетия.

CNN: Байдън е 46-ият президент на САЩ след историческа победа над Тръмп

През 1972 г. Джо Байдън се сблъсква с немислимото - младата му съпруга и дъщеря му загиват в автомобилна катастрофа, а той остава сам да отгледа двамата си малки сина, и двамата ранени при инцидента.

Появява се Джил Джейкъбс, която е родена през 1951 г. и е израснала в предградията на Филаделфия. Баща й се издига в банковата сфера от касиер до президент, а майка й е домакиня.

Джил беше в процес на развод с първия си съпруг, когато срещна Байдън, вдовец, който пътуваше ежедневно от Делауеър до Вашингтон, където той служи като американски сенатор.

Двойката сключва брак през 1977 г. и тя стана "мама" на синовете му Хънтър и Бо. Байдънови имат дъщеря Ашли, която е родена през 1981 г.

Докато отглежда семейството си, Джил Байдън получава и две магистърски степени. Тя има и докторска степен и сега преподава в Общинския колеж в Северна Вирджиния.

ЖИВОТЪТ НА ДЖО БАЙДЪН: Лични трагедии и възход в политиката (СНИМКИ)

Оттогава двойката е преминала през две неуспешни президентски кампании, осемте му години като вицепрезидент, смъртта на Бо Байдън след битка с рака - и сега, успешна кампания в Белия дом.

"Тя ни събра отново", каза Байдън във видеоклип, показан през август по време на Националния конгрес на Демократическата партия, докато описва въздействието на Джил върху семейството с белези от трагедия.

Джил Байдън пое ролята на втора дама през 2009 г., когато съпругът й стана вицепрезидент на Барак Обама, участвайки във високопоставени събития с първата дама Мишел и развивайки удобен стил на публично говорене.

По време на третата надпревара на съпруга си за Белия дом, Джил беше един от най-ефективните и силни негови заместници. Тя провеждаше неуморна кампания, кръстосвайки щатите за ранно гласуване Айова и Ню Хемпшир и бойни полета като Флорида и Мичиган.

Тя представи съпруга си като кандидат, който най-добре се обърна не само към умерените демократи, но и към независимите и републиканците, разочаровани от Тръмп.

През март тя се озова в ролята на защитник на събитие в Лос Анджелис, когато драматично отблъсна двама протестиращи, които се хвърлиха към съпруга й на сцената.

Как реагира светът на победата на Джо Байдън

В конвенционната си реч от класната стая в гимназията на Уилмингтън, където тя преподава английски през 90-те години, тя гарантира за характера, способностите и сърцето на съпруга си.

„Как се прави разбитото семейство цяло?“, каза тя за постоянството на Байдън в несгоди, качество, което според нея го свързва с милиони американски семейства, страдащи от пандемията, масовите съкращения и расовото напрежение. „По същия начин, по който правите нацията цяла“, добави тя. "С любов и разбиране - и с малки прояви на състрадание. С храброст. С непоколебима вяра”, казва тя.

Джил Байдън, която яростно защитаваше семейството си през цялата кариера на съпруга си, се изправи срещу атаките срещу него от страна на Тръмп и неговите съюзници. Сега тя може би се подготвя за четири години в Белия дом - и забързан график на преподаване и работа от Източното крило.

„Ако Байдън продължи да преподава, тя завинаги ще промени очакванията и ограниченията на позицията“, каза Кейт Андерсен Брауър, автор на „Първите жени: Благодатта и мощта на модерните първи дами на Америка“, пред Франс прес.

„Мисля, че това може да се окаже предизвикателно, балансирайки работа и огромните ангажименти на първата дама, но също така мисля, че ще разшири нашите представи за това, на което са способни първите дами“, каза тя.

Джелисън предупреди, че Байдън може да се изправи срещу тези, които искат по-традиционна първа дама, но тя и Брауър се съгласиха, че е дошъл моментът за промяна.

„Със сигурност ще имаме мъж съпруг на президент един ден и не мисля, че някой би очаквал той да се откаже от ежедневната си работа“, каза Броуър.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БГНЕС