Емил Димитров увери, че няма да има водна криза по Южното Черноморие

Бургас - на ръба на водната криза, а властта със спешни мерки, за да я избегне. Екоминистърът Емил Димитров обяви, че проблемът ще бъде решен. За да стане това по-бързо обаче той поиска незабавно обявяване на бедствено положение в региона.

Язовир „Камчия” е на критично ниво, а спасението за Бургас може да дойде от други два водни басейн. Това са язовирите „Порой” и „Ахелой”, които сега се ползват за напояване и са под управлението на Министерството на земеделието и храните.

Димитров увери Борисов: Ще вземем мерки, за да избегнем водна криза

Наличното количество в язовир „Камчия” към този момент ще достигне до месец май догодина. На първо време Варна ще помага на Бургас, по думите на екоминистъра.

„Варна образно казано ще се лиши от водата от „Камчия”, за да помогне. Проявява солидарност и то изключително голяма. Ще получим малко за няколко месеца. Ще резервираме вода в „Порой”, която да стигне за още няколко месеца. Имаме разчети и планове. Разбира се, ще приведем в изправност „Ахелой”. За целта обаче трябва да направим предложение до Министерския съвет двата язовира да преминат на разпореждане на областния управител”, коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Планът няма да доведе до проблем с водоснабдяването на Варна, както и в Бургас към този момент, уверяват управляващите. В морския град обаче вече се усеща напрежение сред жителите и страх от евентуален воден режим през 2021 г.

Емил Димитров: Няма опасност от безводие във Варненско

До 20 февруари е срокът, в който язовирите „Ахелой” и „Порой” трябва да бъдат свързани към деривация „Бургас”. Цялостните ремонтни дейности по изграждането на пречиствателни и помпени станции дейности ще струват на държавата близо 70 милиона лева.

„Вече имаме гарантираното финансиране на проекта, разчертали сме и графиците. Максимално бързо вливаме тези два язовира към стопанската система на Бургас”, поясни зам.-регионалният министър Николай Нанков.

За да се ускорят процедурите и да не се чака още осем месеца обаче ресорното министерство поиска обявяване на бедствено положение в област Бургас.

„Законовите процедури го допускат само в ситуация на бедствено положение. Не е обаче такова. Нека да е ясно и да не спекулираме с тази дума”, призова екоминистърът.

Димитров допълни, че ако проектът се реализира по план, то той ще гарантира, че водна криза в област Бургас и Южното Черноморие няма да има през следващите 50 години.

ВОДАТА НА БУРГАС: Очаква се зелена светлина за водния проект на града

По отношение на водоснабдяването в страната министърът посочи, че тази година е осигурена вода на всички отрасли с някои ограничения. Догодина целта е да се осигури на 100% водата за земеделските производители и да няма водна криза за тях.

„Намерили сме механизъм, с който всички земеделци около Шумен, Тунджа и пловдивското поле да получат вода на 100%, докато тази година успяхме на 70-75%. Разработен е вариант вода от района на Рилския манастир и София да отиде в Родопите до Средна гора, и от там в Белозем, с цел акумулиране на обеми за напояване на земеделците“, съобщи Димитров.

Репортер: Елена Танева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.