Не е ясно обаче от кого

В английския град Бристол се появи статуя на Дарт Вейдър, един от главните герои от филмовата поредица „Междузвездни войни“. Тя е поставена на мястото на фигурата на английския търговец на роби и филантроп Едуард Колстън (1636-1721), съобщава ТАСС, позовавайки се на „Индипендънт“.

Издигането на статуята на Дарт Вейдър е възможно да е свързано със скорошната смърт на актьора Дейвид Праус, родом от Бристол, който изигра култовата роля. Той почина на 85-годишна възраст от усложнения на COVID-19. Все още обаче не е възможно да се разбере кой точно е издигнал паметника и дали това решение е съгласувано с местните власти. По-рано в интернет платформата Change.org се появи петиция с молба за поставянето на такъв паметник. В момента повече от 700 души са се регистрирали в нея.

Преди на мястото стоеше статуя на Колстън, но през юни тази година протестиращи срещу расова дискриминация я хвърлиха в реката. На следващия месец активисти издигнаха неоторизирано скулптура на черната демонстрантка Джен Рийд на празен пиедестал, но властите скоро я премахнаха. Паметникът на Колстън, издигнат през 1895 г., отдавна е обект на разгорещени обществени дебати. Призивите за демонтиране на скулптурата се отправят от няколко години, като повечето британски политици, включително премиерът Борис Джонсън, осъждат действията на протестиращите като акт на вандализъм.

Почина актьорът, въплътил се в образа на Дарт Вейдър

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС