Тя е първата, която е ваксинирана с препарата на Pfizer / BioNtech извън клиничните изпитания

Борбата срещу COVID-19 направи исторически скок напред, след като за първи път ваксината на Pfizer и BioNtech беше поставена на човек извън клинично изпитване, съобщават SkyNews и BBC.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

90-годишната Маргарет Кийнън стана първият човек в света, който получи медикамента като част от програма за ваксинация на Великобритания.

Канада получава ваксината на Pfizer още този месец

Кийнан, която живее в Ковънтри от шест десетилетия, но е родена в Северна Ирландия, получи ваксината в градската университетска болница в 6,31 ч. местно време във вторник.  Другата седмица тя навършва 91 години. Веднага след ваксинирането последваха аплодисменти 

 

Тя казва, че за нея е „привилегия“ и най-хубавият подранил подарък за рождения й ден, тъй като ваксината ще й даде възможност да прекарва повече време със семейството и приятелите си през новата година.

"Щастлива съм, че го направих и се надявам да помогне и на други хора, надявам се и други да го направят, като мен, за да се отървем от това ужасно нещо!", заяви Маргарет.

Вторият британец, който беше ваксиниран срещу COVID-19, е Уилям Шекспир. Това е името на 81-годишен мъж от Уоруикшър, който се превърна в звезда.

"Това наистина е новаторско и мисля, че би могло да промени живота ни отсега нататък.  Вече започна да променя начина ни на живот", заяви той.

Великобритания стана първата държава в света, одобрила за употреба ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech. С това беше дадена зелена светлина за започване на масова ваксинация.

БОРБАТА СРЕЩУ COVID-19: Ваксинацията във Франция започва до седмици

Лондон вече поръча 40 милиона дози, които ще стигнат за ваксинирането на 20 милиона души.  Здравният министър Мат Ханкок определи началото на ваксинацията като исторически момент.

"Това е денят на победата, в който започваме да използваме ваксината срещу коронавирус в цяла Великобритания. Това е началото на края на тази пандемия. Не сме още стигнали там, но е много важно хората да продължат да правят нещата, които знаят, че трябва, да следват правилата и насоките, за да държим епидемията под контрол. Но сега виждаме светлина в края на тунела", заяви здравният министър Мат Ханкок. 

 

 

Медикаментът трябва да се съхранява при температура от минус 70 градуса, а в обикновен хладилник срокът й на годност е само пет дни. Затова на първо време ваксината ще се поставя в 50 болници, а от 14 декември общопрактикуващите лекари ще я поставят в над 1000 ваксинационни центъра из цялата страна.

Над 2/3 от британците казват, че ще се ваксинират срещу COVID-19

Премиерът Борис Джонсън се срещна с хора, които се ваксинират в една от лондонските болници.

"Искам да кажа на всички, които се страхуват – недейте! Знам, че има много хора, които се обявяват за антиваксъри. Това е напълно погрешен подход. Безопасно е и правилното нещо, което да направите", каза британският премиер.

На фона на втората вълна на пандемията, която обхвана Европа, жителите на много държави изпитват смесени чувства за началото на ваксинацията във Великобритания. Повечето европейски страни ще започнат ваксиниране през януари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.