Засега той отказва да даде обяснения за деянието си

18-годишния Янко Йорданов, който открадна тир и след зрелищно преследване с 10 патрулки катастрофира, остава за постоянно в ареста. Това реши Бургаският районен съд. Засега обвиненият в кражбата на камиона младеж отказва да даде на разследващите обяснение за действията си.

Младеж открадна тир и го обърна след преследване в Бургас

Около полунощ в четвъртък Янко Йорданов се качва в паркиран камион и  потегля. Криволичещият тир е забелязан от полицейски патрул. След като не успяват да го спрат, започва гонката по улиците на три жилищни комплекса в града. Екшънът завършва с преобръщане на камиона, натоварен с 22 тона ламинат.

„Янко Йорданов не е притежавал валидно свидетелство за управление на МПС”, заяви наблюдаващият прокурор Зорница Щърбева.

Тестовете за алкохол и наркотици са отрицателни. Въпреки това прокуратурата поиска постоянен арест за младежа, който само преди около месец навършил пълнолетие.

„На този етап обвиняемият отказва да дава обяснения по обвинението. Единствено заяви, че сам си е виновен, но не желае спрямо него да бъде вземана мярката задържане под стража”, каза още Щърбева.

Съседи на социалното жилище, което младежът обитавал допреди месеци, не са изненадани.

Янко има присъда за обир от 2018 г., съобщават от прокуратурата. Оттам опровергават казаното от собственика на камиона вчера. „Към настоящия момент единственото известно е, че ключовете са се намирали вътре в превозното средство, както и че то е било отключено”, каза Зорница Щърбева.

Наказанието за извършеното престъпление е лишаване от свобода за срок от 1 до 10 години.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.