Едно от децата и жена са с по-тежки наранявания и са настанени в болница

11 души пострадаха при свличане на земна маса върху къща в ромската махала на Смолян. Те са откарани за преглед в местната болница. Двама от тях - дете на седем години и жена на 50 са с по-тежки наранявания и са оставени за лечение в здравното заведение.

7 деца и 4-ма възрасти са извадени от срутената къща. Инцидентът е станал малко преди полунощ. След като водата придошла от обилните валежи, къщата се срутила и затрупала хората вътре. Екипи на пожарната, полицията и община Смолян реагирали веднага и измъкнали всички от отломките.

7-годишното дете и 50-годишната жена, които са приети в болницата, са без опасност за живота, съобщиха лекарите. На адреса на къщата, която е стара и паянтова, са регистрирани 19 души.

Хората са настанена при свои роднини, съобщи зам.-кметът инж. Мариана Цекова. Община Смолян подготвя резервни общински жилища, които се ползват при бедствени ситуации и ще им бъде предложено да се настанят в тях. Ще им бъдат осигурени и продукти от първа необходимост. На сесия на Общинския съвет ще бъде внесено и предложение да им бъде предоставен парцел, за да си построят нова къща.

През цялото денонощие са постъпвали сигнали за паднали камъни, активизирали се свлачища, наводнени приземни етажи и паднали дървета по пътя. По селата обстановката също е усложнена. От проливните дъждове протече и покривът на киното и театъра в Смолян. 

Проливният дъжд, който се излива над Пловдив, превърна част от булевадрите в града в пълноводни реки и затрудни движението. На места уличните шахти се оказаха запушени и връщаха водата обратно.

Част от подлезите в града се напълниха с метър вода и напрактика се оказаха неизползваеми за гражданите. Полицията затвори надлеза "Скобелева майка", за да не потънат автомобилите във водата. Следят се язовирите и реките, които рязко покачиха нивата си.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.