Темата коментира директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов

Всяко училище ще решава само дали да има ваканция между първия и втория срок. Това каза за DarikNews Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/ и директор на столичното 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов".

Междусрочната ваканция ще е един ден - 3 февруари, сряда. Педагогическите съвети в училищата обаче ще преценяват дали денят да е почивен или да се учи онлайн.

Обмислят редуване на присъствено и онлайн обучение за по-големите ученици (ВИДЕО)

„Всяко училище ще вземе решение само. Това идва от факта, че някои от училищата са учили на 22 декември, а други не са", коментира Стаматов след съвещанието на МЗ, МОН и Отрасловия съвет в образованието, на което властите обмислят как и по какъв ред да започне връщането на учениците в клас. Окончателно решение обаче не е взето.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разкри, че най-вероятно първо в класните стаи ще се завърнат учениците от 7, 8 и 12 клас. Те обаче ще ходят на училище по график, така че да не се събират повече от 40% от децата едновременно. Очаква се този процес да започне на 4 февруари. Според една от обсъжданите идеи, цитирана от здравния министър проф. Костадин Ангелов, учениците ще редуват 3 седмици присъствено с 3 седмици онлайн обучение. 

Подробностите около връщането на големите ученици в клас вероятно ще бъдат оповестени на 28 януари, стана ясно от думите на доц. Кунчев.

Кунчев: Някои области започват втора фаза на ваксинирането (ВИДЕО)

„Намерението е да бъдат върнати не повече от 38-40% от децата, които да се въртят на двуседмични смени. Намерението на МОН е това да бъдат 7, 8 и 12 клас, а след първите две седмици, евентуално от 4 февруари, да минат онлайн, а на тяхно място в училище отидат 5, 6, 9, 10 и 11 клас. Условието обаче е да задържим ниска заболеваемост", уточни доц. Кунчев. И допълни: „Ако има рязка промяна в броя на заболелите от коронавирус, всички деца отново ще преминат към обучение в електронна среда”.

"Акцентът на срещата на представители на МЗ, МОН и Отрасловия съвет в образованието беше тестването на учителите, което започва на 25 януари, както и ваксинирането. На някои места то ще стартира още в края на тази седмица. В София това вероятно ще се случи в началото на февруари", обясни Стаматов.

Причината столицата да е последна е големият брой медици, които все още се ваксинират. Едва след тях ще започне и втората имунизационна фаза с педагозите в София.

Около 89 000 са заетите в образованието. Правят се два отделни списъка - на желаещите да се тестват за заразата и на съгласните да се ваксинират. Изследванията и ваксинацията ще се извършват в училищните здравни кабинети от РЗИ, а вероятно - и в лечебни заведения.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си