До момента са арестувани 11 души

Схема за пране на пари чрез незаконна продажба на фалшиви маркови стоки разкриха полицията и прокуратурата в Пловдив. Според тях в основата на нелегалното забогатяване са двама братя, изпрали над 700 000 лева. 11 души са арестувани по случая до момента.

Двамата братя Ремзи и Исмал внасяли контрабандната стока от Турция. Обувките, имитиращи известни световни марки, били складирани в тайно помещение с подвижна стена, като използвали за прикритие легален магазин.

„Тайният склад се заключва с магнит, за да не може да се влиза и да се установи.  Има си дистанционно, което го заключва чрез магнит. Така прилича на нормална стена”, разкри началникът на „Икономическа полиция“- Пловдив Георги Буюклиев.

В склада са открити над 3 000 чифта маратонки за над 600 000 лева. Двамата братя наели посредник, чиято роля била да отговаря за нелегалния склад и да държи магазина отворен.

„Идваше едно момче, което беше работник, според мен, съвсем нормално. Не е демонстрирало някакъв охолен начин на живот. Камиони със стока обаче не са идвали”, каза търговецът в съседен обект Георги Гиргински.

Контрабандните маратонки били търгувани през четири сайта в интернет. „Дневният оборот в определени дни е стигал и до 20 000 лева”, допълни директорът на ОДП на МВР- Пловдив старши комисар Йордан Рогачев.

Данъци от продажбите не се плащали,твърди прокуратурата. Печалбата  влизала в  схемата за пране на пари.

„До момента, над 700 000 лева са били преведени по личната сметка на един от основните организатори. От нея парите се прехвърляли в друга, на търговско дружество”, коментира окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Според прокуратурата една част от незаконните средства са били вложени в изграждането на модерен ритуален дом за сватби, който се намира в началото на квартал „Изгрев”. До полицейското управление в квартала двамата братя построили и незаконна, според прокуратурата, четириетажна  кооперация.

В понеделник обвинителите ще поискат задържаните 11 души, замесени в схемата, да останат за постоянно в ареста. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.