77 случаи на заразяване с новия южноафрикански щам са регистрирани на Острова

Британското правителство обсъжда днес допълнително затягане на граничния контрол по повод на тревожните новини, че нови щамове на коронавируса безпрепятствено се разпространяват в Обединеното кралство.

Нови над 1300 починали с COVID-19 във Великобритания

Правителството вече въведе изискването всеки, който иска да влезе в страната, да представи отрицателен тест за COVID-19, направен не по-рано от 72 часа преди пътуване.

Пристигащите обаче трябва и да се самоизолират за 10 дни и по този повод се обсъжда те да бъдат настанявани в хотели срещу заплащане от тяхна страна. Идеята е да се гарантира, че те спазват карантината.

Мярката се радва на подкрепата на ключови министри, сред които финансовия Риши Сунак, на вътрешните работи Прити Пател, на здравеопазването Мат Ханкок и вицепремиера Майкъл Гоув.

Всичко това става на фона на съобщения, че 77 случаи на заразяване с новия южноафрикански щам са регистрирани на Острова. Възможно е по време на заседанието на кабинета да бъде обсъден и въпроса с училищата.

Великобритания обмисля задължителна 10-дневна карантина в хотел за всички пристигащи от чужбинa

Премиерът Борис Джонсън е под силен натиск да бъдат подновени занятията, защото по всичко личи, че правителството няма да спази обещанието си училищата да бъдат отворени в средата на февруари.

Има опасения, че много деца нямат достъп до онлайн обучение и сериозно изостават. Настоява се и за включването на учителите в по-приоритетна група за ваксиниране.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БНР