Учени увериха, че ваксината е 76% ефикасна три месеца след първата доза

Най-висшият консултативен орган в областта на здравеопазването във Франция одобри днес употребата на ваксината срещу COVID-19 на британско-шведската компания AstraZeneca, но само за хора под 65 години, предаде Ройтерс.

МЗ публикува пълната информация за ваксината на AstraZeneca

Това стана четири дни след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде зелена светлина за този препарат. ЕМА каза, че все още няма достатъчно данни как действа ваксината при хората над 55 години, но въпреки това тя може да бъде използвана и за тази възрастова група.

Днес Висшата здравна служба - независим орган, с чиито препоръки френското правителство обикновено се съобразява - заяви, че препаратът на AstraZeneca може да влезе в употреба, но само при хора под 65 години. Според нея приоритет при ваксинирането трябва да бъде даден на хората от възрастовата група между 50 и 65 години, които имат здравни проблеми, и на медицинския персонал.

Защо някои държави няма да поставят ваксината на AstraZeneca на възрастни

Позицията на френската Висша здравна служба е сходна с тази на регулаторите в Италия, Австрия и Германия. Те препоръчаха ваксината на AstraZeneca да не бъде поставяна на по-възрастни хора, тъй като няма достатъчно доказателства, че тя е безопасна за тях.

"Все още няма достатъчно данни за хората над 65 години. Надяваме се да има такива през следващите седмици", заяви ръководителят на френската Висша здравна служба Доминик Льо Гюлюдек.

Ваксината на AstraZeneca е третата одобрена за използване във Франция. Преди това вече получиха зелена светлина препаратите на Pfizer/BioNTech и на Moderna.

Експерт: Ваксината на AstraZeneca е абсолютно безопасна

А междувременно учени от Оксфорд увериха, че ваксината им срещу COVID-19 е 76 на сто ефикасна срещу инфекция със симптоми за период от три месеца след поставяне на първата доза.

Ефикасността на ваксината се подобрява, когато по-късно се постави втората доза. От университета подчертават, че резултатите от изследванията подкрепят решението на британското правителство да увеличи интервала между приема на двете дози и втората доза да се инжектира до 12 седмици след първата.

Според учените това е "ефикасна стратегия за намаляване на заболеваемостта". При прием на втората доза от 12 седмици и повече ефикасността на ваксината е 82,4 на сто в сравнение с 54,9 на сто в случаите, когато втората доза се приема по-рано от шест седмици след първата доза.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БТА