Тя вероятно се намира във всяка кухня

Ново проучване показа, че ефективността на соларните панели може да бъде подобрена с подправка, която може да бъде открита във всяка кухня, пише Би Би Си. Физикът Джон Мейджър от ливърпулския Институт за възобновяема енергия „Стивънсън” твърди, че независимо от това, с какво обича да се храни човек, то в хладилника му почти винаги може да се намерят люти чушки. А те съдържат вещество, което, добавено към така наречените перовски слънчеви клетки, от които се изработват панелите, може значително да подобри работата им.

Храни, които не бива да ядете рано сутрин (ГАЛЕРИЯ)

Капсаицинът всъщност придава лютив вкус на чушките. Когато се добави към първичния материал за соларни панели, той подобрява проводимостта на електричество.

Метало-органичните перовски слоеве за слънчеви клетки преминават от дефицит на електрони към излишък на такива, което позволява повече слънчева светлина да бъде преобразувана в електроенергия. Така, като се добавя капсаицин, всъщност се добавят електрони, и се произвежда повече ток, твърдят изследователите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.