Правителствените агенции са принудени да отделят обществени средства заради действията му

Яростните твърдения на Доналд Тръмп за измами на изборите през ноември подведоха милиони американци, подкопаха вярата в изборната система, породиха смъртоносен бунт, а сега оставят на американските данъкоплатци голяма и все по-увеличаваща се сметка за плащане, отбелязва в. "Вашингтон пост".

„Вашингтон пост“: Тръмп излъгал над 20 000 пъти от 2017 година

Общата сума в тази сметка досега е 519 милиона долара. Тази цена се е увеличавала ежедневно, тъй като правителствените агенции на всички нива са принудени да отделят обществени средства, за да реагират на действията, предприети от Тръмп и от неговите привърженици, посочва вестникът, като се позовава на данни за разходите на местно, щатско и федерално ниво, както и на разговори с правителствени представители.

В сумите, които са били похарчени, влизат съдебните разноски по десетките безполезни съдебни искове срещу резултатите от изборите, затягането на мерките за сигурност в отговор на заплахите за смърт, отправени срещу представители на избирателните органи, както и скъпите ремонтни дейности заради щетите, нанесени от щурма на Конгреса на 6 януари. Тази атака между впрочем стана повод и за скъпоструващо разполагане на хиляди военни от Националната гвардия по улиците на федералната столица заради опасения от още екстремистки прояви на насилие.

Излъга ли Тръмп за провала на срещата си с Ким Чен-ун?

Около 480 милиона долара струва разполагането на тези военни там до средата на март. 28 милиона долара са похарчили пък самите американски щати за гарантиране на безопасността в навечерието на инаугурацията на президента Джо Байдън на 20 януари. 2,2 милиона долара са отишли за охрана на сътрудници на избирателните власти и за съдебните искове срещу изборните резултати. Според изданието обаче истинската цена може да се окаже значително по-висока от документираната.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА