Представителите му настояват за отпускане на средства

Мерките срещу пандемията изкараха на протест туристическия бранш.

Част от фирмите са притеснени, че ще фалират заради парите, които трябва да връщат за неосъществените заради пандемията екскурзии.

Част от туроператорите настояват за незабавна помощ от държавата. Причината е, че от 13 март те трябва да започнат поетапно да изплащат на клиентите си депозитите за екскурзии, които не са се провели заради пандемията. Става дума за над 320 000 българи, които трябва да получат парите си обратно.

Част от бранша днес излезе на протест. Туроператорите предупредиха, че нямат пари, с които да започнат да изплащат депозитите на клиентите си от провалени екскурзии.

"На нас вече поне от шест месеца ни се говори, че ще ни се дадат пари за тези неща, че ще бъдем подпомогнати, както бяха подпомогнати туроператорите в цяла Европа", заяви Димитър Балтов, организатор на протеста, „Бъдеще за туризма”

След протеста от Министерството на туризма отговориха, че след преговори с бранша са отпуснати 51 милиона лева финансова помощ.

Държавата не планира отпускането на допълнителна финансова помощ.

 

 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

От бранша настояват за oтпycĸaнe нa 69 млн. лв., c ĸoитo дa ce cъздaдe гapaнциoнeн фoнд.

Според последната заповед на здравния министър, екскурзиите в страната вече са разрешени, а тези в чужбина ще се провеждат от 1 април.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.