Те могат да проследяват движението на хората през различни камери в течение на времето

Група хакери са пробили защитите на компанията "Веркада" и са получили достъп до над 150 000 видеокамери за сигурност. Сред жертвите има множество фирми, включително Tesla, както и много институции. Пред Reuters хакерите твърдят, че са имали достъп до камерите през последните два дни.

Един от участниците в групата е софтуерният инженер Тили Котман, който придоби известност и с други демонстрационни хакерски пробиви с цел да привлекат внимание към различни проблеми.

Котман твърди, че хакерите са имали административен достъп до камерите и са го постигнали много лесно, което по думите му е потресаващо за защитата на компанията. Хакерите са открили и файлове, които показват способностите за лицево разпознаване.

Хакери атакуваха парламента на Норвегия

Те могат да проследяват движението на хората през различни камери в течение на времето. Има и филтри за търсене по пол и цвят на дрехите.

Хакерите са имали достъп и до видео на живо от камерите в училища, паркинги, магазини, фирми, заведения, летища дори църкви и домове. Самата компания е потвърдила пробива и коментира, че провежда вътрешно разследване и е уведомила полицията.  

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.