Богатството на Бъфет идва почти изцяло от делът му в Berkshire

Състоянието на инвеститора Уорън Бъфет превиши 100 милиарда долара, след като акциите на неговата компания достигнаха рекордно ниво.

Богатството на Бъфет идва почти изцяло от делът му в Berkshire, който се равнява на една шеста от компанията, оценявана на 600 млрд. долара.

Във вчерашната търговия акциите клас А на компанията за кратко преминаха прага от 400 долара, но завършиха сесията при ниво от 398 долара за акция. На 27 февруари базираната в Омаха, Небраска компания, обяви, че през четвъртото тримесечие на 2020 г. е придобила обратно свои акции на стойност 9 млрд. долара, като така общата сума, похарчена от фирмата за обратно изкупуване на акции през миналата година, е достигнала рекордните 24,7 млрд. долара.

Богатството на 90-годишният Бъфет щеше да е по-голямо, ако през 2006 г. той не бе започнал да дарява акции на Berkshire на фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ и на четири семейни организации за благотворителност.

Как "Амазон" печели от коронавирус: над 23 милиарда само за 100 дни

В миналото той притежаваше една трета от акциите на Berkshire, като неговите дарения са се равнявали на 37 млрд. долара, когато са били направени. Според индексът на милиардерите, Бъфет е шестият най-богат човек в света със състояние от 100 млрд. долара. Първи е основателят на Amazon Джеф Безос със 180 млрд. долара следват шефът на Tesla Илон Мъск и основателят на Microsoft Бил Гейтс. 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
 
Редактор: Илиян Ушеров