Лидерите са се договорили да ускорят производството на ваксини в рамките на блока

Европейските лидери изразиха притеснение за недостига на ваксини на фона на разрастващата се трета вълна на коронавируса в Европа. 27-те са се обединили около принципа на солидарност, заяви и българският премиер.

"Ако погледнем към втората четвърт на годината, това, което ни е обещано от производителите на ваксини съгласно подписаните договори означава, че сме на път да постигнем целта си - през лятото 70 процента от пълнолетните граждани на Евросъюза да бъдат ваксинирани", заяви Урсула фон дер Лайен.

"Евросъюзът обаче остава разделен дали да приеме по-твърда позиция за износа на ваксини спрямо компаниите, които не изпълняват договорите си. Белгия, Холандия и Германия, на чиято територия се произвеждат ваксини, са против, а Франция подкрепя предложението", допълва тя.

"Първо, това е краят на наивността. Подкрепям механизмите за контрол на износа. Подкрепям факта, че трябва да блокираме всеки износ, докато фармацевтичните компании не започнат да  спазват ангажиментите си към европейците", коментира Макрон.

Лидерите са се договорили да ускорят производството на ваксини в рамките на блока.

"Първият въпрос, който разгледахме е и нашият основен приоритет за следващите месеци - COVID-19 и спешната нужда да продължим да подобряваме производството на ваксини в Европа и да подобрим способността си за дистрибуция на тези ваксини в държавите-членки", заяви пък Шарл Мишел.

В онлайн срещата на евролидерите се включи и американския президент Джо Байдън. Така беше направен опит за възстановяване на отношенията между Брюксел и Вашингтон, които забуксуваха по време на администрацията на Доналд Тръмп. Сега Джо Байдън заявява, че Евросъюзът и Вашингтон трябва заедно да се грижат за глобалната сигурност, демокрация и стабилност.

РАЗГОВОРИТЕ НА ЕВРОЛИДЕРИТЕ: Фирмите да спазват договорите за доставка на ваксини

Много от европейските лидери критикуваха бившия американски държавен глава за изтеглянето му от Парижкото споразумение за климата и ядрената сделка с Иран. Тръмп наложи и мита на европейски стоки. 

Борисов: Разпределението на ваксините трябва да даде възможност всички едновременно да излезем от пандемията

За последно американски президент е участвал в европейска среща на върха през 2009 г.