"Електронното здравеопазване е реалност, но у нас е бъдеще", констатира председателят на БЛС

До днес положителният антигенен тест не беше достатъчен, за да покрие Здравната каса лечението на пациента и престоят му в болница.

Управителят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров предупреди за опасността хората с коронавирус, които са диагностицирани в болниците само с бърз антигенен тест, да останат без безплатно лечение. В момента здравната каса признава и заплаща единствено PCR тестовете, направени в лечебните заведения. Пред NOVA от Здравната каса заявиха, че се работи по казуса, а анексът, който да коригира пропуска, вече е изготвен и върнат до съсловието. Ако от лекарския съюз одобрят текста, антигенните тестове също ще бъдат признавани от 2-ри април.

До днес болниците, които нямат интензивни отделения, не получаваха средства за лечението на пациентите, които са препращали към други болници при влошаване.

"Току-що Управителният съвет подписа анекс, чрез който вече антигенните тестове ще могат да се използват при приключване на лечение по клинична пътека на пациенти, заболели от COVID-19" това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Той допълни, че това ще се случи след публикувана в "Държавен вестник", което се очаква да стане в петък, но и подчерта, че антигенният тест трябва да е направен в оторизирано лечебно заведение или лаборатория, за да няма съмнение в резултатите.

Лекарят каза още, че големите болници приемат всякакви пациенти, но не може всички болни от COVID да се насочват към тях, затова са се открили такива отделения в други лечебни заведения, където също има пациенти с по-лека и по-тежка форма на болестта, но най-тежките се препращат към големите, където има подходящи интензивни звена.

Той поясни, че досега касата отказва да плаща на първата болница, след като пациентътн е бил преместен, и се плаща само на приемната болница за интензивните грижи. Този проблем е дискутиран и се очаква да бъде разрешен след съвместно указание между БЛС и НЗОК, от което да е ясно, че се плаща на първата болница и на приемната.

За него електронното здравеопазване би било улеснение в ситуацията и е нещо много по-добро, а в много страни то е настояще, а не като при нас - бъдеще.

Пуснаха отново "зелените коридори" у нас

Д-р Маджаров сподели, че телемедицината дава възможност на общопрактикуващите лекари да могат да следят пациентите от кабинета си в дома на страдащия чрез определен апарат, което е факт в страни като Полша.

Относно измамите, свързани с предлагане на медицинска помощ в интернет, той препоръча търсещите такава да опитат да си запазят час директно в лечебното заведение, което е указано, и така лесно ще се разбере доколко специалистът е реален. 

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.