Според него 45-ото Народно събрание трябва да създаде собствен правилник за работа

„Струва ми се, че хипотезата - новите парламентарни групи да не успеят да изберат председател и зам.-председател, е невъзможна. Най-вероятно политическите сили вече се консултирали и ще бъдат избрани такива". Това заяви в ефира на „Здравей, България" проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право.

„Когато правителството подава оставка пред парламента, би следвало премиерът да връчи оставката. Струва ми се, че днес няма да се случи нещо подобно", коментира още Киров.

„Възможно е днес президентът да покани за връчване на мандат кандитата за премиер на най-голямата парламентарна група. За целта са необходими две предварителни действия – подаване на оставка от правителството и формиране на парламентарните групи, съобразно правилата, които съдържа Правилникът за организацията и дейността на НС", поясни бившият конституционен съдия.

Новоизбраните депутати полагат клетва

По думите му е възможно първият проучвателен мандат да бъде връчен на член на ГЕРБ. „Президентът връчва с указ такъв мандат. Това е формална процедура и се дава на конкретно лице", поясни той.

Според него предстои 45-ото Народно събрание да създаде собствен правилник за организацията и дейността на парламента.

Целия разговор гледайте във видеото.