Случаят предизвика сериозни бунтове в САЩ миналата пролет

Присъда по знаково дело за употребата на сила от властите в Съединените щати. Полицай беше осъден за убийството на чернокожия арестант Джордж Флойд.

Заплашват го до 40 години затвор. Делото се следеше с огромен интерес, защото преплита редица наболели проблеми - дискриминацията на малцинствата, липсата на наказания за полицаите и състоянието на съдебната система.

ОТНОВО ДЕМОНСТРАЦИИ: Хиляди по улиците на Минеаполис заради убит чернокож (ВИДЕО)

Осъдителната присъда за полицая, убил чернокож арестант, беше посрещната с бурна радост по улиците на много амеркиански градове.

Такава реакция изглежда необичайна, но в Съединените щати има редица случаи, в които полицаи получават оправдателни присъди за употреба на смъртоносна сила, най-често жертвите са хора от малцинствата.

"Честно казано, мислех че за пореден път на полицай ще му се размине за нещо, което е направил. Благодаря на Господ, че някой най-накрая постъпи правилно.", споделя жител на Вашингтон.

Случаят на Джордж Флойд не беше просто поредният, в които полицай причинява смърт. Такива случаи има около 1000 всяка година и рядко се стига до простести с милиони участници. Голяма роля изигра видеозаписът. Шовин над 9 минути стоя с коляно на врата на окования с белезници арестант. А той 20 пъти каза, че не може да диша. По време на процеса Шовин се отказа от показания и така и не стана ясно защо го е направил.

"Това беше убийство посред бял ден. То показа на целия свят систематичния расизъм, който е петно върху душата на нашата нация", заяви Джо Байдън.

Смъртните случаи при сблъсък с полицията в Съединените щати са три пъти по-чести, когато в тях участва чернокож. Това прави малцинствата много чувствителни и подозрителни. Докато четяха присъдата в Минесота, полицай застреля 15-годишно чернокожо момиче в Охайо. Часове по-късно вече имаше протестен митинг. 

Но пък случаи като този в Охайо показват друг аспект на проблема. На записа от полицейска камера изглежда, че застреляното момиче се опитва да наръга с нож своя съседка. И вероятно стрелбата на полицая не е била прекалена мярка. Но протестите с искания за справедливост започнаха веднага. Има юристи, които смятат, че и присъдата на Дерик Шовин може да бъде обжалвана на тази основа.  А именно - натискът, който се оказва върху съдебното жури да вземе определено решение.

Делото за смъртта на Джордж Флойд продължава с шокиращи кадри (ВИДЕО)

Смъртта на Джордж Флойд се превърна във въплъщение на борбата за равенство по целия свят. Тя отприщи вълна от призиви за полицейска реформа в много американски щати, но доведе и до преосмисляне на расова справедливост.