Това стана на брифинг след първото заседание на правителството

Държавата е в тежко финансово положение! Това обявиха министри след първото заседание на служебния кабинет. Премиерът Стефан Янев събра министрите този следобед и помоли медиите за седмица толеранс. Това е времето, необходимо на новото правителство да се запознае със ситуацията по ресори.

Междувременно стана ясно, че помощите от 50 лева за пенсионери ще останат.

"Осъзнаваме, че положението, в което се намираме, е тежко. То е свързано с кризата заради коронавируса. Обществото очаква реакция от страна на служебното правителство за това дали и доколко ще продължи социално-икономическите мерки, които са въведени с различни постановления на МС. За съжаление някои от тях бяха обезпечени само до края на май, а други – до юни. Съзнаваме колко важно е това за българските граждани. На първото заседание обсъдихме възможността за продължаване на тези мерки. Това са 60/40, 80/20, мерките, свързани с децата, които не ходят на училище и родителите, които са в неплатен отпуск, 50-те лева, които се изплащат допълнително на всички пенсионери", заяви на брифинг служебният социален министър Гълъб Донев. И веднага поясни, че добавките към пенсиите ще се изплащат поне до края на мандата на служебния кабинет.

Стефан Янев: Работим на пълни обороти, всичко е под контрол (ВИДЕО)

„Мярката за българските пенсионери е насочена към хората, най-сериозно засегнати от кризата. За хората от бизнеса работих с колегите от Министерство на икономиката и туризма. Ще ви помоля за срок от 7 до 10 дни, за да проиграем сценариите, след което ще ви дадем допълнителна информация как ще подкрепим икономиката. Истината е, че ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо. Ако заработи бизнесът, пари ще има за всичко”, посочи от своя страна служебният финансов министър Асен Василев.

 

ПРЕДАВАНЕТО НА ВЛАСТТА: България - с ново правителство (ОБЗОР)

Служебното правителство положи клетва и встъпи в длъжност