„Областните управители работят с изпълнителната власт и е логично да бъдат сменени”, добави той

Президентът Румен Радев заяви, че настоящите директори на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване", които са в неплатен отпуск до септември, не работят с държавния глава. Радев заяви, че абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателни за България етапи от страна на шефовете на ДАНС и ДАР е ясен знак, че верността им е била и в момента е към Бойко Борисов, а не към към България.

Когато назначавах служебното правителство, аз дадох своите кратки указания – честност, прозрачност, но и нулева толерантност към корупцията, престъпността и купения вот, така че това са логични действия, каза държавният глава.

За рокадите при областните управители Радев коментира, че след като се сменя една власт, е логично и областните управители да се сменят.

 

 

"ДАНС и ДАР не работят с мен, говоря не за служителите от ДАНС, а за шефовете. По закон трябва да се предоставя еднаква по обем и съдържание информация и към председателя на НС, и към премиера, и към президента. Това изискване на закона в много от случаите не е изпълнявано и то може лесно да се докаже", каза още президентът.

"Абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателни за България етапи от шефовете на тези служби, е ясен знак, че верността им е била и е и в момента към Борисов, а не към България, добави държавният глава.

"Нямам предложение за тяхното освобождаване, тези неща се решават от изпълнителната власт. С какво да бъде запомнен Борисов 1 и Борисов 2, вие тогава задавахте ли тези въпроси колко човека са уволнени. Ви знаете ли колко хиляди хора са били уволнявани моментално и то в още по-кратки срокове. Тук не става въпрос да се правят уволнения и рокади, става въпрос за принципи, то е ясно. Трябва да има прозрачност, отчетност, отговорност и както казах нулева толерантност към престъпността, към нелоялност не към мен, не към служебния кабинет, а към България", подчерта президентът.

2 месеца са твърде малък период за което и да е правителство, но е важен сигналът, който се дава, важно е да се застане на принципна позиция, укрепване на държавността, това е от което имаме нужда. Да се прояви държавност, да действаме за укрепване на върховенството на закона, за пресичане на кражби и злоупотреби, каза още Радев.