Днес той ще проведе среща с италианския си колега Серджо Матарела

Румен Радев се срещна с италианския държавен глава Серджо Матарела в Рим.  Двамата обсъдиха външните граници на Европа, мигрантите, Западните Балкани и дигиталния сертификат за пътуване.

„Президентът Матарела е изцяло солидарен с нашата позиция. Всички искаме да видим възможно най-бързо тези страни по техния европейски път. Но има ясни критерии за членство, знаете Копенхагенските критерии, така че всяка страна трябва да покаже, че устойчиво и необратимо ги изпълнява“, обясни Радев.

Румен Радев се срещна с папа Франциск (ВИДЕО+СНИМКИ)

Президентът има и ново предложение за преодоляване на наложилото се лошо отношение към България сред младите жители на Северна Македония.

„И това обсъждаме с президента Пендаровски  - да поканим ученици и студенти от Северна Македония, които заедно с нашите деца  - в едни и същи групи, да прекарат част от ваканцията си. И това да бъде ангажимент на тези хотели, които с държавната поддръжка да осигурят напълно престоя в тези хотели. Разбира се, и с учители, така че да има някаква образователна програма, което е много добре. Ако ние успеем да го постигнем, това всъщност ще бъде най-важната крачка за преодоляване на десетилетната пропаганда, инсинуации и противопоставяне на хората от нашите две страни", заяви президентът на България. 

А от Италия ще черпим опит и за изготвянето на Възстановителния план, стана ясно от думите на президента.

„Знаете, че новият премиер Марио Драги разпореди преглед на този план доколко той съответства със стратегическите цели и приоритети на Италия и как да заработи най-добре за страната. Тук също можем да черпим опит. Знаете, че и ние сме в такъв процес”, обясни Радев.  

Всъщност двамата президенти ще се видят след няколко месеца отново, тъй като Италия и президентът Серджо Матарела ще домакинстват на „Форума за политически диалог Арайолуш“.

Репортер: Антоанета Николова