МОСВ представи доклад за състоянието на околната среда

Министърът на околната среда и водите Асен Личев не се е отказал от това да спре вноса на отпадъци. Това обяви той на брифинг в ресорното ведомство.

„Независимо от индикациите за натиск отвън, продължава подготовката, както си я бях замислил. Тя ще бъде в съответствие със Закона за околната среда, със Закона за управление на отпадъците, Конституцията на България. Не разчитайте, че ще се пропукам”, категоричен беше той.

Министър Личев обясни и за документ, от който става ясно, че през април предшественикът му Емил Димитров е одобрил ДМС на главна дирекция „ОПОС“ в размер над 500 000 лева.

„Това е ръст от 200%, при среден процент на ДМС за администрацията на министерството от 40%. Вероятно, защото ОПОС е отхвърлил две задачи, които съставляват дефицита на министерството в размер на 8,5 млн. лв. Тази история е още на фаза проучване. По-късно ще ви запознаем с подробности по случая”, допълни той.

Личев информира, че вчера до Министерския съвет е изпратено писмо как да се изпълни екологичното законодателство, включително и това за Закона за биологичното разнообразие по Плана за развитие, възстановяване и устойчивост.

От брифинга стана ясно, че има забавени процедури по издаване на комплексни разрешителни. Затова е изготвен график с приоритизиране.

 

 

В Министерството на околната среда и водите днес представиха Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда. В него са засегнати основни тенденции, проблеми и предизвикателства.

Докладът дава информация какво е състоянието на околната среда в страната към 2019 г. Той е изготвен от съвместна работна група от водещи експерти от МОСВ и Изпълнителната агенция по околна среда. Състои се от 16 раздела и вече е приет на заседание на Министерския съвет. 

Замърсяването на въздуха в населени места в страната експертите от министерството отдават на битовото отопление през зимата и запрашеността, дължаща се на строителство, недостатъчно почистване или миене на улиците през лятото, както и на интензивния трафик.