Програмата обследва крайбрежни дестинации по цял свят

Международната програма „Син флаг”, която обследва крайбрежни дестинации по цял свят, определи 13 плажа по родното Черноморие като най-чисти и безопасни за летния туристически сезон.

„Син флаг” - това е една екологична награда. Екологичен етикет, който свидетелства, че плажовете се управляват екологосъобразно, налични са съответните съоръжения, предоставят се удобства за хора с увреждания и средата се запазва за идните поколения”, обясни председателят на движение „Син флаг” инж. Станимир Георгиев.

Какви ще бъдат цените по Северното Черноморие този сезон? (ВИДЕО)

„Това е един позитивен сигнал, защото идва от международна фондация. Първенец по такива сертифицирани плажове и пристанища е Испания, на второ място е Гърция, на трето - Турция. След това се нареждат Италия и Франция. Там има стотици такива плажове, което означава, че този сертификат е познат на потребителите и когато една страна, нейното крайбрежие и съответните плажове, имат този символ в рекламните материали - това е един допълнителен сигнал за здравословност и екологичност на предлаганите услуги”, допълни членът на УС на Варненската туристическа камара проф. Стоян Маринов.

Международната оценка „Син флаг” се поставя по четири основни групи критерия: „Екологична информация и образование, качество на морската вода, екологосъобразно управление и безопасност и услуги”, поясни Георгиев.  

 

 

Холивудски актьор рекламира България

Плажът на „Златни пясъци”, „Слънчев ден”, Свети Влас, източният плаж на Поморие, „Дюни”, „Дюни-юг” и „Аркутино” са сред българските, които ще носят отличителния знак за качество. В списъка за тази година влизат още трите плажа на „Слънчев бряг”, южният плаж на Несебър,  централният на Созопол и Харманите. 

„За всички туристи е добре и прави много добро впечатление, когато плажът е чист, добре поддържан и подреден. „Слънчев бряг” има „Син флаг” - това са неща, които имат значение за туристите”, каза членът на УС на „Съюза на собствениците” в „Слънчев бряг” Тодор Пастармаджиев. 

„Ние сме в непрекъсната комуникация и в много добро сътрудничество и взаимодействие с концесионерите на плажа. Това, което виждаме от тях, както миналата година, така и тази - спазени са абсолютно всички препоръки на здравното министерство, всички мерки, които бяха указани за разполагане на плажни принадлежности, за поддържане на чистотата, дезинфекция. От тази гледна точка мисля, че нашите туристи могат да бъдат съвсем спокойни”, добави той.

Какви ще са цените по Южното Черноморие през новия сезон

За този сезон Министерският съвет прие решение да предложи на концесионерите да намалят  цените на чадърите и шезлонгите. Стопаните на плажове, които желаят да се включат, следва да поемат задължение да намалят цените на плажните принадлежности с от 50% до 100%, вследствие на което концесионната им такса ще бъде намалена със същия процент. 

„Всеки концесионер ще решава сам за себе си. Сигурно някои ще ги намалят, други може би ще предложат безплатни чадъри и шезлонги, разчитайки на заведенията, които имат на плажа, за да могат да реализират приходи, поясни членът на УС на Варненска туристическа камара проф. Стоян Маринов.