Сградата, построена за милиони, е необитаема заради подпочвени води

Детска градина в София е в ремонт вече пета година, а децата са преместени в апартамент. Сградата, построена за милиони, е необитаема заради подпочвени води, а от 2014 година Общината се опитва да отстрани проблема.

За плановете на родителите и общината след първото класиране за детските градини

Сградата е построена през 2013 година, с пари от Световната банка и с идеята за общностен център за родители на деца със специални потребности. Преди да отвори врати, Общинският съвет решава в сградата да се настани и яслена група. Така единият етаж става филиал на детска градина „Ласка”. Но за кратко. Година след пускането в експлоатация, сградата, за която са похарчени над милион лева, започва да се наводнява.

„Впоследствие се появиха тези подпочвени води. Сутеренът се пълни с вода”, обясни зам.-кметът Албена Атанасова.

От 2016 година до днес проблемът остава нерешим. А алтернативата за групата от 23 деца е общински апартамент в блок в „Овча купел”. С детска площадка, обрасла в трева.  От Столичната община твърдят, че са имали проблеми с фирмата изпълнител, а забавянето дошло заради изчакване на гаранционния срок.

Хиляди деца останаха без места в детските градини в София

Жилището на Димитър Митев е непосредствено до сградата. Разказва, че от години тук не влиза никой, а строежът е некачествен. Проблем с подпочвените води има и в блока на Димитър, но решение е намерено. От общината пък обясниха, че работят усърдно сградата да започне да функционира.

„Това ще се случи, след като бъдат направени разчетите за това какъв ресурс от пари ще бъде необходим за изграждането на тези неща, които ще обезопасят сградата, за да може да функционира като детска градина. Това е моето предложение и това беше пожеланието на самия зам.-кмет по образованието”,  обясни Атанасова.

И докато сградата чака своя ремонт, район „Овча купел” се лишава от възможността да има още няколко нови яслени групи.

Репортер: Михаела Карабельова