Пред NOVA евродепутатът Елена Йончева потвърди информацията

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в европарламента ще изпрати своя мисия в България. Пред NOVA евродепутатът Елена Йончева потвърди информацията. Все още обаче предстои да се уточнят датите на мисията - най-вероятно това ще се случи септември или октомври тази година. 

„Групата за мониторинг на демокрацията се събра вчера вечерта на заседание, на което я информирах за последните събития, които касаят нарушения на върховенството на закона и корупцията в България”, посочи Йончева.

„Целта е да се направи изслушване на място и да се получи подробна информация. Наистина в детайли, за основните проблеми. Нарушаване на върховенството на закона, за медийната среда, за липса на ефективни съдебни присъди, за работата на съдебната власт”, добави евродепутатът.

ЕК оповести нова стратегия: България да стане член на Шенген

Темата е станала част от заседание на Комисията миналата вечер заради санкциите, наложени от Съединените щати на Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и още трима известни българи. Целта на тази мисия е да се обсъдят редица въпроси по отношение на върховенството на закона и свободата на медиите с различни институции и организации в България.

В отговор на запитване на NOVA, говорител на Европейския парламент заяви:

„Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи се срещна вчера, но срещата не беше извънредна - в действителност тя беше планирана от известно време. Главната тема беше размяна на мнения с експерти по отношение на проблеми, свързани с върховенството на Европейския закон.

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи наблюдава внимателно състоянието на ценностите на Европейския съюз (най-вече демокрацията, върховенството на закона и фундаменталните права) във всички страни-членки, например мерките срещу COVID-19, съдебната независимост, свободата на медиите и корупцията. Членовете на комисията заявяват в медиите, че такова посещение с цел събиране на факти в България (а не е „инспекция”, ако мога да добавя) се обмисля, но не е потвърдено. Нормалната процедура е Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи да се съгласи да поиска мисия, която впоследствие трябва да бъде подкрепена от Конференцията на председателите на Европейския парламент, след това да бъде организирана с помощта на секретариатът на Комисията.”