Около 28,7% от населението е напълно ваксинирано срещу COVID

Носенето на предпазни маски на открито в Испания вече няма да е задължително от 26 юни, заяви днес испанският премиер Педро Санчес, предаде Франс прес.

"Този уикенд ще бъде последният с маски на открито, тъй като от 26 юни вече няма да носим маски на открити обществени места", съобщи Санчес при своя визита в Барселона.

Испанският лидер поясни, че правителството ще оформи официално решението си по този въпрос на извънредно заседание в четвъртък.

Премиерът на Каталуния отказа да приеме краля на Испания в Барселона

"Улиците ни и лицата ни отново ще изглеждат нормално", каза с радост Санчес. Испанският премиер съобщи за решението на правителството, след като броят на заразените с коронавирус в Испания значително намаля.

Испания е една от най-тежко засегнатите от коронавируса страни в Европа. От началото на пандемията испанските власти регистрираха над 3,7 милиона случая на заразяване с вируса и над 80 хиляди смъртни случая, свързани с COVID.

Мигранти нахлуха в испански град, има ранени полицаи

През последните седмици обаче броят на заразените с вируса в Испания драстично спадна, благодарение на напредъка на испанската ваксинационна кампания срещу COVID.

По последни данни на правителството около 28,7 процента от испанското население е напълно ваксинирано срещу COVID, а на 47,1 процента от испанците е поставена поне една доза от ваксина срещу COVID, отбелязва Франс прес.

Източник: БТА